Diskuse:Kánon (fikce)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nekánon[editovat zdroj]

Sileanus ve shrnutí uvedl:

Dost se mi to nelíbí, obzvláště jen poměr kánon vs. fanfiction s vynecháním nekánonu.

Sileane, máte pravdu, jenže já se v tématu nevyznám tolik, abych to upravil. Mám na většině míst slovo "fanfiction" nahradit "nekánon (např. fanfiction)"?--Pavel Jelínek (diskuse) 1. 8. 2012, 15:08 (UTC)

Nahradit? Asi ne. Kánon je to, co je oficiálně vydáno tvůrci a je uznáno za pravé; nekanonický obsah se rozlišuje na dvě větve: a) sice oficiálně vydáno tvůrci, ale neuznáno za kánon, b) fanfiction - od fanoušků, s tvůrci to namá nic společného. "Nekánon" navíc není terminus technicus, ale jen mnou plácnuté slovo, správnější by bylo ono "nekanonický obsah". --Silesianus (diskuse) 1. 8. 2012, 15:14 (UTC)

Kam kategorizovat[editovat zdroj]

Přesunuto z diskuse s Utarem--Pavel Jelínek (diskuse) 1. 8. 2012, 15:08 (UTC)

Ahoj, do jaké kategorie bych prosím měl zařadit Kánon (fikce)? Překvapilo mě, že pod kategorií Literární žánry ani není kategorie "Fikce". A vůbec neexistuje kat. "literární koncepty" ani "literární styly". A i kdyby existovaly, pojem Kánon (fikce) není omezen na literaturu...

Když ze Star Wars šplhám nahoru, narazím na záhadně nazvanou kat. Fiktivní a mytické - to to snad mám dát tam? --Pavel Jelínek (diskuse) 1. 8. 2012, 13:33 (UTC)

Ahoj, vůbec se neboj vytvořit hned několik kategorií nad sebou - teď upravuju Brodick a už tvořim pátou… V zásadě bych to viděl na dva směry - fikce a terminologie. Nejsem si jist, jak dobře lze využít anglickou en:Category:Continuity (fiction), tady by to asi byla Návaznost. Asi by se to tam u Literárních žánrů hodilo nějak upravit, aby vznikly dva velké bloky - Literatura faktu a Literatura fikce. Možná vedlejší kategorizační strom, protože např. detektivky mohou jít podle skutečných událostí, i vymyšleně. --1. 8. 2012, 13:48 (UTC), Utar (diskuse)
Na tak velkou překopávku Literárních žánrů se necítím. Vložil jsem kat. Fiktivní a mytické jako provizorní řešení. --Pavel Jelínek (diskuse) 1. 8. 2012, 15:08 (UTC)
Když teď koukám na ostatní články, chtělo by to aspoň posunout o kategorii výše, tedy založit kategorii Kánon (fikce), ať lze sdružit Kánon Sherlocka Holmese s podobnými články. Pro začátek tam dám asi jen tyhle shrnující články, možná by to ale mohlo být: kategorie Kánon (fikce), v ní článek Kánon (fikce) jako hlavní, kategorie obsahuje mj. podkategorii Kánon Sherlocka Holmese s hlavním článkem Kánon Sherlocka Holmese, přičemž ty 4 romány a 56 povídek jsou do této kategorie zařazeny. Co myslíš? --1. 8. 2012, 15:21 (UTC), Utar (diskuse)
P.S.: I když si nejsem jist, jak je to s rozlišovačema v kategoriích… Jsou tam někde?
V úvodu Wikipedie:Rozlišovač je psáno, že se to výjimečně smí. V tomto případě je to opodstatněné.
Jo, Tvůj návrh kategorií je dobrý, akorát zatím zřejmě ty povídky nemají samostatné články. --Pavel Jelínek (diskuse) 1. 8. 2012, 15:51 (UTC)
Kategorie založena, Sherlock je nasypán, jdu pomalu na další - ale nejhorší je, že vždycky cestou člověk narazí na hromadu dalších věcí, které potřebují opravit (a jen tak by je někdo nenašel). Takže nejdřív opravím překlep Pes baskervilský. Jestli chceš, udělej podle Sherlocka ostatní kánony sám, minimálně tu je Kánon Star Treku. --1. 8. 2012, 16:34 (UTC), Utar (diskuse)
Takže mám kat. "Filmy Star Treku" přeřadit ze "Star Trek" do "Kánon Star Treku" a všem seriálům kromě TAS (který není kánonický) přidat kategorii "Kánon Star Treku"? To vznikne docela paskvil. A to mám všem postavám, rasám, místům, zbraním, vybavení a typům lodí, které se vyskytují v kánonu, přidat kategorii "Kánon Star Treku"? Nejsem si jist, že přínos pro čtenáře stojí za tu námahu. Nebo jsem úplně špatně pochopil, jak ten strom má vypadat?--Pavel Jelínek (diskuse) 1. 8. 2012, 17:28 (UTC)
Tak ty postavy, rasy, místa, zbraně, vybavení a typy lodí se spíš vyskytují v daných seriálech/filmech, ne? Já myslel, že se bavíme jen o kategorizaci těch filmů a seriálů. Tohle je puška A230, ta je z kánonového seriálu, proto bude taky v kánonové šabloně mi přijde trochu moc. Ale možná to (pro oddělení kánonové - zbytek) bude potřeba. Spíš mne trápí, že není jasně řečeno, co do kánonu tam patří a co ne - ale to není naše věc soudit. --1. 8. 2012, 19:54 (UTC), Utar (diskuse)

V lednu 2010 se vedla obdobná diskuze kolem kánonu na portálu Star Trek, viz [Diskuze k portálu Star Trek]. Hned zkraje.--Zákupák (diskuse) 1. 8. 2012, 20:35 (UTC)

Díky. Takže za účastníky a návštěvníky portálu Star Trek: nevadí nám přidávat kategorie kánon/mimo kánon, třeba bychom se shodli i na nějakých ikonkách přímo do textu. --1. 8. 2012, 21:07 (UTC), Utar (diskuse)
Já se odtamtud stáhl, dnes je tam hlavní tahoun kolega Harold.--Zákupák (diskuse) 1. 8. 2012, 21:33 (UTC)
Vždyť taky jsem nejdřív začal psát sem, ale pak sem radši napsal na stránky projektu. --2. 8. 2012, 07:19 (UTC)~, Utar (diskuse)