Diskuse:Jásir Arafat

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Důsledné odstraňování přívlastku teroristická od organizace, která ho používala jako prakticky jediný způsob boje, rozhodně není NPOV. Tím spíše, že současný text budí dojem, že se tato organizace dopouštala terorismu jen výjimečně, což je zcela zavádějící... Cinik 04:18, 20. 8. 2005 (UTC)

Šablonu NPOV přidal Cinik během editační války na konci srpna 2005 (viz níže), která byla jen a pouze o jedné předělávce článku anonymním vandalem, který si jej přizpůsobil k obrazu svému. Ačkoli jeho text (toho vandala - Cinik s ním neměl nic společného, ba dokonce mu oponoval) téměř nebyl nic jiného než snůška lží a ani při nejlepší vůli se s ním nedalo dělat nic jiného než revert, obsahoval názory, které patrně některým wikipedistům v článku chybí. Konkrétně jde o to, že Arafat (se svou organizací Fatah) by měl být vykreslen více jako terorista a zločinec. Nicméně přívlastek teroristická, o kterém mluvil Cinik, je zpět, takže by bylo dobré zvážit, jestli je označení šablonou NPOV ještě nutné. --Petr Matas 19:49, 9. 9. 2007 (UTC)

Spor o anti-palestinské POV editace[editovat zdroj]

Na konci srpna 2005 se v článku strhla editační válka o zásahy, které prováděl z různých adres 85.160.*.* (patrně dynamické IP internetového připojení od Eurotelu) evidentně týž člověk (podpořený následně Vítem Zvánovcem, pohříchu takřka výhradně reverty), který po opakovaném odstraňování svých přídavků diskutoval i zde, většinou bez znalosti wikimarkupu, dalších pravidel (podpisy, shrnutí editace) a -etikety, často vulgárně nebo s osobními výpady proti wikipedistům. Pokusil jsem se diskusi zpřehlednit odstraněním výroků zcela bez relevance pro obsah článku nebo okolní diskusi obsahu (některé odstraňování urážek proběhlo již dříve) a atribucí těch ostatních (přezdívkou, již použil prvně); zásahy jsou značeny hranatými závorkami, časy jsou v SELČ, tj. UTC +2. --Malý·čtenář 11:29, 1. 9. 2005 (UTC)

Snažil jsem se opravit aspon největší nesmysly ve směšné verzi Arafatova životopisu a doplnit PODSTATNÁ FAKTA. Hned druhý den (20.8.2005) bylo vše opět změněno. Druhá intifáda přestala existovat... Arafat omládl o dva roky.... debakl se změnil v úspěch.... a ještě s drzou poznámkou k čemu "je a není" encyklopedie. Encyklopedie která zastírá základní fakta je především na hovno.

Nillbert - http://jdl.czechian.net/index2.htm [12:37, 23. 8. 2005; link vede na rozsáhlý website věnovaný současnému "izraelsko-arabském konfliktu" vyhroceně podporující první stranu]

Také si myslím, že by se správcové měli konečně naučit, co je to NPOV. Není to mazání nepohodlného názoru, nýbrž jeho uvedení do kontextu. I ultrasionismus má ve Wikipedii své místo. -- Vít Zvánovec 10:52, 23. 8. 2005 (UTC)

Ten kontext je ovšem v tom , že si Egyptan Arafat změnil rok narození aby se mohl vydávat za "palestince". V roce 1927 byly jeho rodiče v Egyptě. Když tu budete mít "Káhira 1929" - tak tu nebudete mít ""ultrasionistickou"" ani palestinskou verzi, ale jen BLBOST. Naplní to vaši představu o tom co "je a není" encyklopedie ? [Nillbert 13:25, 23. 8. 2005]

Revert[editovat zdroj]

Sionisticke, resp. superultrahypersionisticke hledisko jiste ma na wikipedii sve misto, ale jako hledisko, pokud mozno pripsane nekomu, kdo ho zastava. Jiste je taky mozne do wikipedie napsat, ze si nekteri cesti skinheadi dnes mysli, ze Hitler byl vlastne docela sympaticky chlapik, ale nelze to tvrzeni o sympatickem chlapikovi predkladat jako tvrdy fakt. Uroven blabolovitosti odstraneneho textu je IMHO takova, ze to prepisovat nema cenu, ostatne zajemcum je k dispozici historie editaci clanku. --Radouch 19:37, 30. 8. 2005 (UTC)

Tak to nepřepisuj idiote. [Nillbert 08:57, 31. 8. 2005]

Zkuste si prosím vedle Wikipedie:NPOV přečíst i Wikipedie:Wikietiketa. Myslím, že vaše chování ve společenském styku není prosto závad. --Radouch 07:03, 31. 8. 2005 (UTC)
Jistě, názor, který není obecně zastáván, je třeba připsat jeho nositeli. Nicméně to neznamená, že je možné je bez dalšího mazat. Ergo revert.
Na Vašem místě bych se příliš nedivil hodnocení Vašich činů. -- Vít Zvánovec 07:34, 31. 8. 2005 (UTC)
Zcela neencyklopedickou editaci revertnou jistě možné je, navíc si to zájemci, kteří chtějí encyklopedicky zpracovat vložené informace, jistě snadno vyhledají v historii.
Nepamatuji se, že bych vyslovil údiv nad hodnocením svých činů, ale možná sselhává paměť. --Radouch 07:40, 31. 8. 2005 (UTC)

Proč mažeš moji odpověd Radouchu? :-)))) ....ale přitom svůj blekot (07:03) tu necháš - přitom ti bylo odpovězeno... :-)))))) (hlavně tu zas nefnukej že ti nadávaj :-)))))) [Nillbert 22:55, 31. 8. 2005]

Uvažoval jste někdy o vyhledání odborné lékařské pomoci? --Radouch 21:13, 31. 8. 2005 (UTC)

Zamčení stránky[editovat zdroj]

Proti zamčení stránky nic nemám, mám ale leccos proti jejímu zamčení v tomto tvaru, vytvořeném anonymním mimořádně sprostým vandalem. Než ji odemknu a požádám někoho ho o revert, chci to zde tedy krátce prokonzultovat. --Radouch 17:09, 31. 8. 2005 (UTC)
V ruchu událostí posledních hodin a minut bohužel zřejmě poněkud zapadla tato má žádost o komentář k zamýšlenému revertu. Wikimol stránku sice odemkl, ale vyjádřil naději, že dalším pokračováním nebude revert. IMHO by měl být pokračováním revert (nebo to snad bude novou praxí na cs:, že vandal znehodnotí nějaký článek, jiný wikipedista se toho v rámci svého boje s komunitou chytne, a neustálým revertováním si vydupá zobrazování vandalizované verze článku?). Proto znovu opakuji svoji prosbu k ostatním wikipedistům, k Wikimolovi zejména, o vyjádření. Jdu si taky odpočinout, ale pokud nebude dalších reakcí, večer pokračováním revert bude, a to sice můj. --Radouch 19:20, 31. 8. 2005 (UTC)
souhlas... Ten revert podporuji... Cinik 19:32, 31. 8. 2005 (UTC)
podpora Radouchova stanoviska, -jkb- 19:39, 31. 8. 2005 (UTC)
určitě revert, srovnal jsem obě verze a tu od VZ zde nelze nechat --Beren 19:43, 31. 8. 2005 (UTC)

KDYŽ JSOU CHYTRÝ V MENŠINĚ - NESMÍ DOJÍT K HLASOVÁNÍ! (TOTO JE ODPOR K RADOUCHOVU STANOVISKU!) [Nillbert 02:35, 1. 9. 2005 ]

Pokud bych se měl k tématu vyjádřit, tak bych byl pro revert s úpravou některých nedostatků, jako je nedostatečně uvedený fakt, že Hamás je (byl?) teroristickou organizací... Současná verze se mi zdá příliš ostrá, navíc obsahuje spoustu dohadů (má pan Zvánovec možnost někde potvrdit, že byl Jásir Arafat homosexuál? že „Když bylo vše dohodnuto nechali ho zemřít“? že Palestinci nejsou národ - není důležité, že slovo až do 70. let slovo Palestinec neexistovalo? že uzavíral pouze „tzv."mírové" smlouvy“ a neuzavíral skutečné mírové smlouvy? že jeho osobní vzor byl Adolf Hitler? že příznivá doba je „po zničení Izraele“? atd. atd.)... Já bych řekl, že spíš současná verze si zaslouží NPOV než minulá (ale jak jsem napsal, ani ta není bez chyb)... --Sten 19:49, 31. 8. 2005 (UTC)
Především původní příspěvek anonyma neměl být zkušeným wikipedistou zlikvidován takto: RV Ne, že bych si nemyslel, že to byl terorista, ale encyklpedie není vhodné místo na editace tohoto druhu. I dalším řešením byly jen reverty, že by se z anonymem někdo zkoušel bavit o faktických věcech (např. to datum narození, nebo "bojove jmeno") nebo mu zkusil vysvětlit NPOV nevidím. O tom, že by se někdo pokusil onen extrémní POV do článku NPOV způsobem zakomponovat, to už vůbec. Postup zkušených wikipedistů mě teda vůbec nenadchnul. Uvítal bych, kdyby aspoň teď někdo zjistil, jaké jsou ke spekulacím o narození reference, a co se týče POV pohledu na některé věci, zjistit jak je to rozšířené, a případně v článku uvést. Nebo zřídit sekci "kritika" - řešení se určitě dá vymyslet plno. Základem samozřejmě může být původní verze. Ale pokud to revertnete, přispěvatel 85.160.151.239 byl "odpálkován" (a případně časem bude zablokován pro sprostost) a problém takto vyřešen, tak to budu považovat za dost smutné.
Pro jistotu ještě jednou - v odemčení jsem napsal doufám pokračováním nebude revert a hotovo. Prvním krokem může být revert, ale doufám, že to nebude konečné řešení příspěvku 85.160...
Jinak při zamykání - samozřejmě je vždy zamčená špatná verze, to je pravidlo wikipedie ;-) - jsem obsah a historii nezkoumal, pouze jsem zhodnotil, jestli to má povahu sporu, nebo boje s vandalismem. --Wikimol 20:08, 31. 8. 2005 (UTC)
No, nevím, já jsem se zkoušel s anonymem (nějak se neorientuji, zda je jeden, nebo je jich víc, používají podobné, ale ne stejné IP adresy - že by dialup?) bavit např. [na] Wikipedista diskuse:85.160.157.10. Nakolik jeho odpověd naznačovala ochotu ke spolupráci, si může udělat úsudek každý sám. Bavit se s ním o faktických věcech jsem v ten moment neměl ani čas, ani chuť, což je jistě smutné, ale na druhou stranu si nemyslím, že pokud by někdo třeba "přepracoval" článek Československo stylem Československo bylo hanebný výtvor Versailleské smlouvy podvodně vytvořený židy Benešem a Masarykem..., že jsem v daný moment povinen mu vysvětlovat, co je na jeho tvrzení fakticky špatně. Mně nejde o tvrzení jako taková, pro mne za mne, ať tam klidně je napsané, že si pan Vopička myslí, že Arafat byl Marťan a rozpoutal druhou světovou válku, když může být zeměkoule placatá, ale ať je tam napsané, že si to myslí pan Vopička. Není ostatně ani v mých silách dohledávat, odkud všechna sporná tvrzení pocházejí, skoro bych myslel, že by to autor mohl vědět lépe, když je tam napsal, a mohl by si dát tu práci je tam jako něčí tvrzení zapracovat.
Explicitně jsem i v diskusi zde poukazoval na historii a možnost tam tvrzení zapracoval. IMHO tedy dotyčné reverty měly povahu boje s vandalismem, nebo se velmi rozcházíme v tom, jak má vypadat encyklopedický článek.
O nepravdivém tvrzení anonyma níže, že "očividně se to Radouchovi nehodilo "do krámu" - takže to zmizelo....", se asi nemá cenu rozepisovat. Anonym si zjevně zmýlil tuto stránku s diskusní stránkou své IP adresy, ale proč z toho cvičně neobvinit mne, že.
Bylo by asi dobré si do budoucna vyjasnit, jakou politiku chceme zastávat k "editacím" toho typu, jakou provedl anonym zde. Pokud si řekneme, že bychom nesměli takové IMHO vandalismy revertovat, ale museli bychom je vždy zapracovat, zjistit, kdo to tvrdí, a případně zdůvodnit, že to nikdo netvrdí, tak to tedy spánembohem wikipedie, ta chudák dopadne. --Radouch 21:11, 31. 8. 2005 (UTC)
P. S. Jinak samozřejmě proti vylepšení, doplnění apod. článku nejsem, ba naopak, článek rozhodně nepovažuji za ukončený - to je spíše ad kolega Sten.
Dovolil jsem si tedy na dobrou noc na základě výsledků diskuse vrátit původní verzi, která jednak nedělá wikipedii až takovou ostudu a druhak je jistě lepším základem pro další vylepšování než tamta. --Radouch 22:17, 31. 8. 2005 (UTC)

Citace k Arafatově údajné homosexualitě[editovat zdroj]

[...] Jásirova matka byla v "den jeho narození" na jinym kontinentě [...] [Nillbert 0:29 UTC 1. 9. 2005]

O vztahu Arafata a jeho strýce k Hitlerovi jsem se tu rozepsal ráno, nebylo tam jediné sprosté slovo ale očividně se to Radouchovi nehodilo "do krámu" - takže to zmizelo.... zůstalo to "jen" na stovkách odkazů na netu :-)))))

Kolega anonym se o vztahu Arafata, jeho strýce apod. k Hitlerovi nerozepsal tu, jak se domnívá, leč tam. Odkaz sem vkládám pro budoucí editory článku, aby dotyčnou argumentaci marně nehledali v historii a nedumali o tam, kterak ji Radouch dokázal tak rafinovaně smazat, že po ní nezůstalo ani stopy. --Radouch 11:48, 1. 9. 2005 (UTC)

Tak ted něco málo k Arafatově homosexualitě:

Píše se o ní např. v knize někdejšího šéfa rumunské tajné služby Iona Pacepy "Rudé horizonty". Podle jeho zdrojů se Arafat v 70. letech, kdy ho generál Constantin Munteaunu učil technikám, jak oklamat západní svět, běžně oddával homosexuálním stykům se svými tělesnými strážci. Munteaunu o Arafatovi řekl: "V životě jsem neviděl tolik bystrosti, krve a špíny v jediném člověku." Ion Pacepa píše ve své knize. vydané na západě už v roce 1987, o konverzaci s Constantinem Munteaunu v roce 1978:

Volal jsem odposlouchávací službu, která sledovala Arafata a ptal jsem se na "Fedayee" - (Arafatovo kódové jméno - vysvětlil Munteaunu). - Po setkání se svým přítelem, šel přímo k penziónu a dal si oběd, poté se s ním odebral na pokoj. Důstojník mě upozornil, že Arafat se miluje se svým bodyguardem a předstírá u toho tygra...
Důstojník, který sledoval jeho mikrofony mě spojil živě s ložnicí a řev téměř rozbil mé ušní bubínky. Arafat řval jako tygr a jeho milovník ječel jako hyena.

Munteaunu, psal Pacepa, později četl tajné zprávy Egyptských, Jordánských a Syrských výzvědných služeb a zjistil že to samé zistili i oni...

Pacepa psal: " Zpráva byla opravdu neuvěřitelný popis fanatismu, spletité orientální politické uskočnosti, lží a zpronevěr PLO fondů ve Švýcarských bankách. ( Podle webu "israelinsider.com", měl Arafat přes 5 miliard dolarů na Švýcarských bankovních účtech. Většina pochází z dlouholetého obchodování s drogami v Libanonu, ale hodně bylo také ukradeno z mezinárodní pomoci palestincům. ) Ve zprávě, kterou o Arafatovi napsal pro rumunskou tajnou službu, říká, že Arafat měl první homosexuální zkušenost se svým učitelem ve školním věku.

Homosexuální vztahy posléze udržoval hlavně se svými tělesnými strážemi. Šéf rumunské tajné služby to lakonicky shrnul: "Poté, co jsem četl zprávu, jsem cítil potřebu se osprchovat kdykoli jsem byl políbený Arafatem, nebo dokonce jen potřásl jeho rukou."

TOŽ TAK ;-) [Nillbert 22:45, 31. 8. 2005]

Ještě dodatek k tomu, že "palestinci nejsou národ - to neni důležité". Člověče neštastná! Myslíš když píšeš??? :-///////// [Nillbert 23:01, 31. 8. 2005]

Nauč se číst! Napsal jsem, že „není důležité, že až do 70. let slovo Palestinec neexistovalo“, ne že není důležité, že Palesinci nejsou národ (btw. pokud jsi to nepochopil: to, že do 70. let slovo Palestinec neexistovalo, neznamená, že dnes, tedy po třech desetiletích, by nemohl národ Palestinců existovat)... [ Sten 22:45, 31. 8. 2005]

[přiznaný pokus o urážku Nillbert 02:29, 1. 9. 2005]


Co to tu řešíte?[editovat zdroj]

Pokud to nevíte, tak tu diskutujete se známým židovským nacistou a rasistou Nillbertem Nullingsworthem, současným administrátorem české pobočky (ovšem operující i na Slovensku) teroristické organizace JDL - o které jsem se nedávno zmínil v diskusi k článku terorismus

Tzn: Nejste-li židé - nemáte šanci ho řesvědčit, neb jste pro něj podřadná rasa - jen o něco málo více než palestinští menschtiere - a nemáte právo na důstojný život... Jste-li židé a odporujete-li mu - pak jste v jeho rétorice self-hateři a nemáte právo na důstojný život...

Tak si vyberte... Comodor W. Falkon 12:08, 2. 11. 2005 (UTC)

Ale to je přece jedno (aspoň mně): já žádnou JDL neznám a ani nechci znát; že je Nilbert zřejmě no nevím jestli rasista, ale rozhodně stoupenec vyhlazení Palestinců, to jsem si na jeho webu přečetl. Ale to je přece v zásadě jedno: tady nejde o to ho přesvědčit, že se mýlí, ale pokusit se mu vysvětlit, jak má vypadat wikipedie a co je to NPOV. To se v jeho případě zjevně nepodařilo, nicméně nebudu odmítat diskutovat s někým jen proto, že je něco neslušného. --Radouch 13:08, 2. 11. 2005 (UTC)

Homosexualita[editovat zdroj]

Revertoval jsem smazání homosexuality, domnívám se, že pokud takové podezření panuje a je něčím podložené, mělo by být v heslu uvedeno, to jestli čtenář uzná za vhodné to akceptovat a nebo ne, je věcí na čtenáři. --Chmee2 17:57, 23. 7. 2006 (UTC)

Podle mého názoru nemá sexuální orientace (navíc nepotvrzená) jedince u jeho medailonku na wikipedii co dělat. Copak u každého životopisu se uvádí zda se jednalo o heterosexuala nebo homosexuala? A u kontroverzní osoby jakou Jasir Arafat byl me to zavani snahou o diskreditaci a zesměšnění. Takhle by se mohly vypsat vsechny nepotvrzene drby o komkoliv. Polozme si otazku: snaží se wikipedie býti seriózní encyklopedií nebo bulvárním plkáním? No zatím tam teda tu zmínku o údajné homosexualitě nechám, aspoň do té doby než se k tomu vyjádří více lidí.(Milan)

Souhlas, revertuji. Zanatic ʡ 20:07, 23. 7. 2006 (UTC)
Tak nerevertuji, je to moc složitý, abych to mohl neznalý věci kompetentně upravit, je tam NPOV. Zanatic ʡ 20:09, 23. 7. 2006 (UTC)
U představitele hnutí tak úzce spojeného s náboženstvím tvrdě stíhající homosexuály je to dost zajímavý údaj. Navíc ho Wikipedie nepředkládá jako fakt, ale pomocí odkazu na práci někoho, kdo se dá považovat za relevantní zdroj. Wikipedie nemá být politicky korektní, je to encyklopedie, je třeba uvést všechny relevantní údaje a názory. --Miraceti 21:58, 23. 7. 2006 (UTC)
Asi máš na mysli islám, ale musíme vzít v potaz, že nějaká čtvrtina Palestinců jsou křesťani. To jen tak na okraj. Jinak si myslím, že zmínka o Arafatově údajné homosexualitě by tu mít mohla a měla, ovšem v úplně jiné podobě, než že "se miluje s bodyguardem a předvádí draka".--Fnn 13:30, 6. 11. 2006 (UTC)

Neutralizace[editovat zdroj]

Smazal jsem:

Falešný zdroj k tvrzení o ozbrojenosti Fatáhu, nic nedokládál, mluvil poze o povolebním násilí v Gaze...

Vůdce Fatahu a OOP měl velké množství „orientální politické úskočnosti“ a zpronevěřoval peníze svěřené mu demokratickými státy. Podle jeho bývalého podřízeného, rumunského generála Constantina Munteauna (který Arafata údajně učil technikám, jak oklamat západní svět), získaly podobné zprávy i tajné služby Egypta, Jordánska a Sýrie. Munteaun prý prohlásil, že „v životě neviděl tolik bystrosti, krve a špíny v jediném člověku“. Získaná fakta shrnul Pacepa slovy: „Poté, co jsem četl zprávu, cítil jsem potřebu se osprchovat - kdykoli jsem byl políbený Arafatem nebo dokonce jen potřásl jeho rukou.“ - IMHO nedůležitý osobní názor rumunského ex-aparátčíka...

(Podle některých zdrojů[6], Arafat údajně disponoval značným peněžním majetkem uloženým na švýcarských bankovních účtech, z nichž část pocházela z dlouholetého obchodování s drogami v Libanonu a část z přivlastněných prostředků mezinárodní pomoci palestinskému hnutí a Palestinské samosprávě.) - dost zajímavé a imho důležité, odkaz ale nikam nevedl... Tedy smazáno jako neověřitelné.

Dodal jsem informaci o Arafatově domácím věznění v Ramaláhu. S pozdravem --Jenda H. (diskuse) 30. 9. 2012, 16:48 (UTC)