Diskuse:Hromnice (svátek)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Navrhuji přesunout článek na lokaci Hromnice, jakožto hlavní význam. Jediným alternativním významem je jedna malá obec. --Cinik 6. 2. 2009, 06:52 (UTC)

Souhlas, svátek je primární význam.--Sevela.p 6. 2. 2009, 06:55 (UTC)

Nejen katolický[editovat zdroj]

Svátek to není jen katolický. Miraceti 27. 12. 2009, 18:37 (UTC) Je to původně keltsky svátek který křestané jen převzali aby tak zblbli vice lidi v raném středověku.


...jistě...viz. římský chrám, zvaný Panteon...Křesťané převzali spoustu pohanského.Pomohli tím novému pohledu na kult těm, kteří chtěli....Správnému pohledu! Navíc to tak prostě přináší epochální změny.Je tomu ale i opačně....Dnes to vidíme všude kolem sebe...

Ano, svátek to není jen katolický, je to svátek i pravoslavný a obecně křesťanský. Po celém světě se v tento den slaví svátek Uvedení Páně do chrámu, u nás lidově zvaný Hromnice. Když se začteme do anglické wiki, tak vidíme, jaké se k němu v různých zemích pojí lidové zvyky. Představa ale, že po celém světě křesťané převzali svátek nějakého ruského boha hromu a blesku, ta je přece absurdní. Ostatně o Perunovi není v cizojazyčných wiki ani zmínka. Důvod, proč se slaví Hromnice 2. února je jasný a odvozený z Bible: 40 dní od narození Ježíše. Aneb přičtěte si 40 dní k Vánocům a dostanete se na Hromnice. To je celé. Zbytek jsou jen protikřesťanské žvásty.

Založení nového článku[editovat zdroj]

Překvapují mě vulgární výrazy používané v této diskusi. Wikipedii pokládám za civilizovaný a ušlechtilý projekt a pokud jsem dobře informován, měl by to být i prostor pro civilizovaný projev.

Všiml jsem si, že článek je nedostatečně ozdrojován, což svádí k domněnce, že je vlastní tvorbou wikipedisty. Vytvořil jsem článek vztahující se striktně k pojmu Uvedení Páně do chrámu, aby byl tématicky oddělený od článku Hromnice (svátek). Oficiální název svátku by se neměl podřazovat pod lidový název Hromnice; spíše naopak. --Kenad 13. 2. 2012, 22:07 (UTC)

druh = náboženský?[editovat zdroj]

Na náboženské slavnosti má článek Uvedení Páně do chrámu. Tento článek je o lidových tradicích dne. --Лобачев Владимир (diskuse) 9. 1. 2013, 14:05 (UTC)

Hromnice jsou lidový název svátku, ale svátek sám o sobě je křesťanský. Možná by šlo uvést druh:náboženský, folklórní.--Crinkly.sun (diskuse) 9. 1. 2013, 15:47 (UTC)
Viděl bych analogii ke dvojici pojmů Epifanie a Tři králové. Epifanii chápu jako svátek a Tři králové lidový název tohoto dne, chcete-li, svátku. Infobox "Svátek" by si zasloužil článek Epifanie nikoliv Tři Králové. Stejně tak ku článku Uvedení Páně do chrámu patři zmíněný infobox, kdežto Hromnice možno vnímat jako den lidových tradic, jak uvedl kolega Лобачев Владимир. Diskuse se mi přetočila do otázky, kam umístit Infobox.--Kenad (diskuse) 9. 1. 2013, 17:48 (UTC)
Podle mě nemá především smysl mít infobox u svátků, které nejsou nijak oficiálně kodifikovány. Ta heslovitost infoboxu pak bude vždy zavádějící. Ostatně zrovna u Hromnic jsou informace z něj hned v první větě, ale lépe formulované.--Crinkly.sun (diskuse) 11. 1. 2013, 11:30 (UTC)