Diskuse:Glycerol

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Hugo v tématu „Teplota vzplanutí


Ta biochemická část se mi nějak nezdá. Při glykolýze v jednom kroku vznika dihydroxyacetonFOSFÁT, ale glycerol?

Pokud si pamatuju, tak se podílí na syntéze tuků a při glykoneogenezi --Bodlina 13:02, 27. 2. 2006 (UTC)

Lépe je, napsat místo glykolýza fermantace. Upravil jsem ten odstavec, snad budeš spokojená? --A.Vítek 15:23, 27. 2. 2006 (UTC)
Jó, teď to zní rozumně. Fermentace totiž opravdu není glykolýza. Až budu mít náladu, přidám roli glycerolu v syntéze tuků, lipolýze a té glykoneogenezi. --Bodlina 17:35, 27. 2. 2006 (UTC)

Přidal jsem reakční schem, dělal jsem ho ale z hlavy (z biochemie jsem skládal zkoušku na PřF naposledy u prof. Koštíře v roce 1961), tak se na ni podívej, když tak upravím. Díky! --A.Vítek 08:05, 28. 2. 2006 (UTC)

Ahojte, ja som bol informovany, ze glycerol sa pouziva - da sa pouzit namiesto firemne vyrabanych kvapalin do dymostrojov (vyrobnikov pary) ake sa pouzivaju na koncertoch hud. skupin a pod. Ale nedozvedel som sa zatial niekde ci a akoho riedit napr. vodou... Neviete mi niekto poradit? Dakujem.

Internetový vyhledávač mi nenašel tento výraz, když jsem zadal: Vegetable Glycerin, VG ![editovat zdroj]

Neznám nikoho ze svého okolí, kdo by to hledal jen pod tímto názvem. Jedině pod: Vegetable Glycerin, VG !!! A promiňte za ty tři vykřičníky, ale je to podle mně tak a na Internetu se to ani jinak nenajde. Tak klidně tyto dva popisy: Glycerol a Rostlinný glycerin propojte odkazy a uvidíte kam lidi budou prvoplánově chodit. Já jsem si opravdu jist na 100% a přesvědčen, že jedině pod tímto mým názvem a pojmenováním, bude mít tento příspěvek největší šanci pro vyhledávání na INTERNETU. Tudíž bude mít i pro VŠECHNY lidi největší informační hodnotu, protože ho najdou. K čemu je příspěvek, který většina lidí ani nenajde ? Proto bych byl spíše pro to, aby se do mého příspěvku s názvem: Rostlinný glycerin - Vegetable Glycerin, VG, začlenil článek s názvem: GLYCEROL !

Dobrý den. Vegetable glycerin je jen marketingové označení pro glycerol vyráběný z rostlinných tuků, kterým se někteří výrobci snaží protlačit glycerol na trh se zdravou výživou. Důvod je pouze ten, že trh s glycerolem je už nějakou dobu přesycený z důvodu nadvýroby a toto je snaha o hledání dalších odbytišť. Z hlediska Wikipedie je propagování konzumace alkoholu (čímž glycerol je), navíc takovýmto způsobem, nevhodné. Je to navíc i zavádějící, protože samotný fakt, zda je konkrétní vyrobený glycerol použitelný pro konzumaci, nezávisí na surovině, ze které je vyroben (tedy že je vyroben z rostlinných tuků), ale na čistotě hotového produktu a obsahu nežádoucích látek. Přesměrování z termínu Vegetable Glycerin na glycerol by bylo rovněž zavádějící, protože článek je o chemické látce glycerol a ta jako taková může být vyrobena klidně i z živočišného (nikoli) rostlinného tuku. Významově je termín Vegetable Glycerin podřazený termínu glycerol, nejde o synonyma. Všimněte si, že anglický termín „Vegetable Glycerin“ není zmíněn ani ve článku na anglické Wikipedii. --Xth-Floor (diskuse) 17. 2. 2019, 08:31 (CET)Odpovědět
@Jarda For, Xth-Floor:Jestliže se to ale používá, doplnil jsem ten význam do rozcestníku VG. Sloučení nechám na jiných, ovšem je pravdou, že anglická Wikipedie to má jen jako přesměrování (en:Vegetable Glycerin). --Valdemar (diskuse) 17. 2. 2019, 08:50 (CET)Odpovědět

Teplota vzplanutí[editovat zdroj]

160 °C má být teplota vzplanutí a ne vznícení, je to něco jiného. --147.33.30.55 17. 9. 2021, 12:58 (CEST)Odpovědět

Díky za upozornění, změnil jsem to. --Hugo (diskuse) 17. 9. 2021, 14:02 (CEST)Odpovědět