Diskuse:Fosfor

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele 195.113.134.252 v tématu „Mnohými látkami se fosforescence zeslabuje


Oxidy fosforečné a fosforité zcela jistě nejsou dimery. Tvar elementráního fosforu je tetraedr, v každém vrcholu je právě jeden fosfor. Oxid fosforitý vzniká tak, že do poloviny vazby P-P je umístěn kyslík - vzniká adamantanoidní tvar. Fosforečný vzniká tak, že navíc ke každému fosforu je ještě navázán jeden kyslík.

Děkujeme Vám, že se snažíte Wikipedii pomoci. Pokud máte dojem, že článek je potřeba vylepšit, nebojte se učinit v něm libovolné změny, které považujete za vhodné. Nováčci jsou vždy vítáni! --Mormegil 1. 12. 2009, 09:52 (UTC)

Chtělo by to zdroj k tomu o samozhášecích přísadách. Moc mi to k celkovému obrázku fosforu nesedí...

"V roce 1988 Saddám Hussein užil bílého fosforu při plynovém útoku v Halabja. V nedávné minulosti použili Američané bílý fosfor jak v Afghánistánu, tak v Iráku proti sunnitským povstalcům bitvě o Falúdžu. Bílý fosfor byl též použit Izraelem v operaci Lité olovo." Možná by stálo za to rozšířit nebo jen shrnout, že se užívá k vojenským účelům - z tohoto textu to vypadá, jako by bílý fosfor používali jenom Američané, Saddám a Izraelci. IMHO tendenční a pomíjí užívání fosforu všemi ostatními. --Deever (diskuse) 23. 10. 2012, 16:07 (UTC)

Mnohými látkami se fosforescence zeslabuje[editovat zdroj]

Mnohými látkami se fosforescence zeslabuje. Ta věta je dost nicneříkající. Navíc nemá co dělat v článku o Fosforu, protože světélkování Fosforu způsobuje chemická reakce a nikoliv fyzikální jev fosforescence. Takže bych tu větu bez náhrady vyhodil. Nebo bych napsal, že navzdory jménu, světélkování Fosforu není fosforescence. 195.113.134.252 28. 7. 2018, 00:10 (CEST)Odpovědět