Diskuse:Emo

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Stereotyp[editovat zdroj]

Trochu mi tam nesedí ten stereotyp. V dnešní době, kdy se za emaře označuje každý druhý, co si namlouvá, že má deprese či že ho nemá nikdo rád, nikdo mu nerozumí...prostě je na tomhle světě zbytečný, to k tomu jistě velice svádí. Já sice nejsem žádný znalec této kultury, ale jsem přesvědčen, že není zase tak moc o stylu oblékání, každý, kdo si hodí patku přes oko, obuje conversky, oblékne se do růžovočerných proužků a puntíků a udělá si černé linky pod očima, není emař. Může to být klidně i člověk, který nedělá ani jednu z těchto věcí(ještě jsem zapomněl na piercing). Tenhle styl je o pocitech(emo=emoce=cit či pocit) a hudbě, ve které se promítají. Od doby, kdy to opravdu o něčem bylo, ne jen komerční odpad, proteklo mnoho vody. Teď jen s kroucením hlavy přihlížím, jak se skupiny jako My Chemical Romance, AFI nebo Pan!c At The Disco nazývají(nebo jim bylo přisouzeno) emo. To, co oni hrají, se dá spíše přirovnat k punku (- tohle se k punku přirovnat nedá "Minarth"), z něhož také podle domněnek emo(dříve emocore, z něhož vzniklo dalších mnoho stylů)vzešlo. Nejhorší je současná vlna rádoby emařů(tedy spíše emařek), která pomalu, ale jistě tento styl potápí ke dnu jako pouhou komerci. Stačí si třeba projet pár profilů na nějakém serveru a uvidíte, jak se na emo dívají dnes, řezaní žil a jiné druhy poškozování, jen oni jsou osamělý, nikdo je nechápe...a to těmto lidem, spíše tedy dětem, někdy je i pouhých 11 let. A pak nemají vznikat různá chybná označení této kultury. Já jsem si chtěl najít nějaké detaily o historii k výkladu, ale jak vidím, tady je nenajdu. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Sgt.Davis (diskuse)

Tenhle clanek je naprosty nesmysl! Kdo rika, ze emo se podrezava? Je to naprosta hovadina.. Nezbyva mi jina moznost, nez tato.. Tento clanek vubec neni zalozen na pravde... Zeptejte se nekolika Emo, co to vlastne je.. Vsichni vam odpovi neco jineho, ale vsichni pravdu.. Aemo se da popsat mnoha zpusoby... A tohle je jeden z tech, ktere zrovna pravdive nejsou.. Zkuste se nad tim zamyslet.. Sice se Emo stalo ted komerci, to ano.. My jsme nechteli aby vsichni zacali Emo manii, my pouze chteli dat svetu najevo, ze taky zijem! Ale.. tenhle clanek je proste blbost.. Nezbyva mi nic jineho, co bych mohla jeste rict... -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 212.158.129.38 (diskuse)

http://www.youdontknowemo.tk http://en.wikipedia.org/wiki/Emotional_hardcore. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 84.244.120.108 (diskuse)

Chtělo by to něčím podložit[editovat zdroj]

Citace: "zejména pak podřezáním zápěstí, což může být do značné míry způsobeno „emo“ texty, které o sebepoškozování nezřídka mluví." S emo nemám nic společného, a netuším, co z článku je pravda, ale psát, že podřezávání žil může být způsobeno emo texty ... to by chtělo odkaz na nějaký věrohodný odborný zdroj. Myslet si to nestačí. Zdeněk Zikán -- Tento příspěvek přidal(a) Zdeněk Zikán (diskusepříspěvky) 15:45, 17. 7. 2007 (CE(S)T)

Zjevně dochází k neporozumění psanému textu. V dané větě se nepíše, že by si někdo skutečně žíly podřezával, zmiňována je pouze asociace s emem (co si ostatní o emo myslí) a to že tato chybná asociace vychází z textů. --Li-sung 13:01, 31. 7. 2007 (UTC)

Celej clanek je spatne. Vy cesi toho moc vo emotional hardcore nevite.

EMO NENI kommercni nebo velkej stil hudbi. ZEPTEJ SE 100 LIDI A NIKDO TI NEREKNE ANI JEDNU SPRAVNOU EMOSKUPINI.

TI NEMUZES byt emo nebo se oblekat jako emo. NENI TO PROSTE ZIVOTNISTIL ANI STIL OBLECENI.

Skupini jako My Chemical Romance a Fall Out Boy je POP, ne EMO.

http://www.youdontknowemo.tk http://en.wikipedia.org/wiki/Emotional_hardcore


přestože nejsu čech tak musím říct, že češi možná nic neví o EMO, ale ty zas nic nevíš o ČEŠTINĚ. Navíc toto je o EMO, ne o jeho "tvrdém jádře" --Genius920308 27. 4. 2009, 16:18 (UTC)

Ted to je spravne[editovat zdroj]

Udelal sem smeni a dal sem pric vsechno co bilo nepravdevi, takse ted ten clanek je 100% pravdivi.

Source:

[1] [2] -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 83.235.175.41 (diskuse)

Dva významy[editovat zdroj]

Jak anglická Wikipedie tak odkazované http://www.msnbc.msn.com/id/11720603/ hovoří, že výraz "emo" má dva významy - hudební styl emotional hardcore a pak také módní styl. Tady článek Emo na české Wikipedii odpovídá článku en:Emo (slang) na anglické. Článek který by pojednával o hudebním stylu dle en:Emotional_hardcore zatím nikdo nenapsal. --Li-sung 10:55, 28. 7. 2007 (UTC)


Emo je jenom stil hudbi, nic vic. Neni to ani stil zivota nebo stil obleku, ale vi to asi nechapete:) -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 83.235.175.41 (diskuse)

Články ve Wikipedii mají vycházet z věrohodných zdrojů. Věrohodné zdroje jakými dle definice jistě jsou MSNBC či Daily Mail tvrdí něco jiného než (nic proti, ale to je holý fakt) nevěrohodný anonym na diskusních stránkách Wikipedie. Doufám že pochopíte důvody, proč v zájmu dodržení pravidla o ověřitelnosti nelze Vaše námitky přijmout. --Li-sung 12:47, 31. 7. 2007 (UTC)

EMO !!![editovat zdroj]

zkusil sem editovat váš záznam co to opravdu emo je...píšu pravdu nic víc...tohle co sem teď zkopíruju je čistá pravda o emo core. to co je podle vás emo a je tu napsaný, tomu se musim opravdu smát.nemá to s emo nic společnýho....takže snad si to přečtete celý,předem děkuju

Úvodem bych chtěla říci, že tento článek ( nenapadá mě jiné lepší pojmenování tohoto smělého počinu ) je určen především dnešní ( české ) zmedializované mládeži, která s nadšením navštěvuje myspace a vampirefreaks, kde obdivuje profily sladkých hochů a dívek, kteří na ně ve svém pruhovaném triku, patkou přes obličej a s korály na krku smutně hledí se slzami v očích, které jim rozmazaly oční linky. Pokusím se těmto " emokids " vysvětlit, proč je nějaké " emo boy kissing boy " a devadesátiprocentní bisexualita naprostý nesmysl, a že to rozhodně nejsou nějaké typické rysy hudebního stylu - ema.

Ovšem ráda bych tento článek věnovala i lidem naprosto nezasvěceným, kteří vnímají emo pouze jako jakousi maškarádu, která si obutá do tenisek a prohrabujíc si své tmavé vlasy, pomalu vykračuje ulicemi.

Přemýšlela jsem, jak tento článek zkonstruuji. Nakonec jsem dospěla k názoru, že nejrozumější a nejpřehlednější bude hned ze začátku vysvětlit, co je to emo ( emocore ), kde se vzalo a k čemu je vlastně dobré…. Zapomeňte na všechno, co jste doposud o emu věděli. Hotovo? Můžeme začít. Emocore se vyčlenilo někdy v osmdsátých letech z Hardcore punku….Emo je tedy svým způsobem punk ( opavdu je to tak, nekrutte hlavami :) ). Jaký je tedy rozdíl mezi punkem a emem? V emu nastala hlavní změna ve zpěvu - zpěvák chvílemi křičí, sténá, nebo naopak šeptá - prostě prožívá hudbu ( emoce ). Emo je subkultura! Uznává tedy jakýsi životní styl a názory. Chce ovlivnit společnost, aby se chovala etičtěji a hummáněji - hlavně potom vůči zvířatům a přírodě jako takové. Proto se zajímá o politiku, ekologii a morální zásady. A i proto je zde snaha stát se sXe ( SxE ), což znamená " straight edge " - žádné drogy, tabák, alkohol ( někdy třeba i kofein ) a hlavně být veganem či vegetariánem. Také je tu samozřejmě silný " kult " DIY ( nebo-li " Do It Yourself " ), který spočívá ve vyrábění si různého oblečení, doplnků a pod. různými technikami…. Prostě je to snaha být, co nejméně závislý na konzumní společnosti, což je v undergroundu vcelku předpokládaná záležitost. To by bylo zhruba k životnímu stylu ( který má své kořeny samozřejmě v HC ).

Co se týče kapel….to je poněkud složitější. Jisté je, že mezi první " průkopníky " patřili Rites Of Spring, Embrace, One Last Wish, Husker Du, Dag Nasty a další…. Linie pokračuje kapelami jako jsou: Moss Icon, Heroin, Indian Summer, Sunny Day Real Estate, Elliott a mnoho - opravdu mnoho dalších. Pak nastává " problém "…. Přichází rok 2000 a názory se rozcházejí. Jako kdyby se posluchači rozdělili na dvě skupiny - první, která vyznává " old school " a ( v jejích očích ) popovější novinky odmítá. A druhá, která nechává scénu růst a nabalovat na ni takové kapely jako jsou: Fall Out Boy, Finch, From Autumn to Ashes, From First to Last, Funeral for a Friend, Hawthorne Heights, Matchbook Romance, My Chemical Romance, Panic! At The Disco, Silverstein, Something Corporate, The Starting Line, Taking Back Sunday, The Used a plno dalších. Je pravda, že některé nynější kapely, které jsou označovány za emo už dávají spíše na image, prodej desek a hrají, protože je muzika prostě baví. Názory, které emo chtělo říci už byly řečeny kapelami v devadesátých a dřívějších letech. Tedy, co se týče mě, tak v tom mám jasno i nejasno. Jak bych to řekla, aby to nevyznělo, tak , jak to stejně vyzní….Prostě, když potkám člověka, který zná a poslouchá kapely, které se řadí do old school, tak z něho mám hned lepší pocit, než z člověka, který zná pouze ony popové ( ano, jsou populární ) " novinky ", které ještě ke všemu viděl na MTV. Mám zkušenost, že ten člověk, který se spíše zabývá těmi kořeny ví o subkultuře asi tak ( abych nelhala ) o sto procent víc, než onen druhý zmíněný, který se ( aby bylo dílo dokonáno ) hned prohlašuje za strašného " emaře " ( mimochodem výrazy jako: emař, emokid, emoboy, emogirl, emopes, emotužka a emotoaletní papír mi taky zrovna " nevoní " ) Ale také znám lidi, kteří poslouchají kapely bez rozdílu, i když si je uvědomují a působí na mě rozumným dojmem. Já osobně poslouchám z ema pouze to, co se mi líbí a to, co mě nějakým způsobem ( avšak né vizáží ) zaujme. Ale na nějaké nynější kapely jsem už vysloveně alergická, snažím se soustředit na ty " starší " kapely. Tak, to bylo tak stručně k emocore….na tom přeci není nic špatného, ne? Myslím, že člověk, který předtím o emu nevěděl zhola nic nemá po přečtení těchto řádků důvod se o emu vyjadřovat s opovržením, nebo s posměchem.( A také bych pro ně touto větou ukončila své povídání a poprosila je, aby si pamatovali, že emocore je poze všechno to, co jsem zmínila výše a nic víc! Pokud tedy budou pokračovat ve čtení, chci je upozornit, že následující řečené věci nemají s emocore NIC společného ).

Ano, milé děti, ted se dostanu k Vám :) Ještě jsem zapomněla na ony emokids, které jistě ted doufají v odpověd, proč jsem se v historii ema ani slovem nezmínila o patkách, černém laku na nehty, depresích, smutném pohledu do země, barevných korálech, nadmíře bisexuálních chlapců, namalovaných srdíčkách na rukou, růžových teniskách, plakajících dívkách i chlapcích, žiletkách, pruhovaných tričkách a tak dále, a tak dále…………. Víte proč jsem se o těchto věcech ani jednou a ani slůvkem nezmínila? PROTOŽE JE TO NESMYSL! A NEMÁ TO S EMEM NIC SPOLEČNÉHO!..... Ano, mé zlaté domnělé " emokids ", přesně proto :) Och, je mi jasné, že někomu jsem ted dvěma větami zničila veškeré idee o světě, zbourala jsem vše, pro co dosud žil, ano, jsem zlá, zlá mjk! Ale jsem také pravdomluvná…Ruku na srdce, ( máte ho přeci tak velké a oevřené, jistě to pro Vás nebude problém ), chcete žít pro nesmysl? Chcete žít pro pózu? Chcete být všem lidem, kteří uznávají emo pouze pro smích? Chcete, aby se o Vás natáčela posměšná videa? Chcete, aby si všichni, kdo o emu prozatím nic nevěděli díky Vám pomysleli ( a to zcela právem ), že emo je ta největší pí*ovina, kterou kdy ve svém dosavdním životě poznali? Aby se všichni od této skvělé muziky a jedinečného ( a podle mě i správného ) pohledu na svět odvrátili jenom proto, že poznali nějaké pozérské emokids? Zamyslete se nad sebou. To, co považujete za " emo módu ", to není žádná emo móda, vždyt vůbec nikdo neví, kdo to vymyslel! Kde se to vzalo, nebo z čeho to vzešlo? V emu panuje DIY kultura, sami si běžte něco ušít, uplést, vyrobit a né honem rychle kupovat řadové výrobky. A taky bych byla opravdu velice ráda, kdyby mi někdo vysvětlil, jak jste přišli na tu bisexualitu…..zanechám ted veškerých faktů a přinutím Vás, aby jste použili mozek a zamysleli se. Jak si to představujete? Vždyt podle toho, co prezentujete je téměř každý " emo " kluk bisexuální nebo gay. To znamená, že, když poslouchám emo, tak musím být bisexuální? Co je tohle za blbost?!Nebo to mám chápat tak, že každý homosexuál ( či bisexuál ), který se narodí, tak je předurčen k tomu poslouchat emo? Čili bisexuál, který neposlouchá emo, vlastně ani není bisexuál! Měl by se za sebe stydět!….Nebo, já opravdu nevím, jak to mám pochopit. Nebo to je jen čirá náhoda, že všem bisexuálům na světě se líbí emo hudba? Vždyt to ani není z praktického a biologického hlediska možné, aby jich bylo tolik. Rozum do hrsti lidi!

A v neposlední řadě se dostanem k těm Vašim oblíbeným emocím, to je taky kapitola sama pro sebe. Pořád slyším, jak se oháníte tím, že pláčete a dáváte najevo svůj smutek proto, že se za to nestydíte, projevujete přeci EMOce. Myslíte si, že ted jsem si naběhla, že ano? Protože se v historii emocore o emocích zminuji. Houby s octem, milí přátelé. Nabyli jste totiž klamného dojmu, že emoce, které jsou opravdu bez diskuze spjaty s emem, se projevují právě tím, že si popláčete, když na Vás byl někdo zlý, když jste ztratily své pruhované " emo " ponožky, nebo když Vám došel lak na vlasy. Nesmysl, od začátku do konce nesmysl. Emoce, které jsou míněny v emocore přicházejí do popředí v souvislosti s konzumem a materialismem. Prostě a jednoduše se klade větší důraz na emoce a morální zásady.

Já vím, že jestli si ted mé povídání, čte někdo, kdo má profil nacpaný líbajícími se chlapci a dívkami v pruhovaných šatech, včera si nechal udělat piercing do rtu ( aby byl správný emák ), dnes předvedl rodičům hysterický záchvat pláče, protože mu místo mandarinek koupili pomernače a zítra se chystá obarvit svůj nový ( solidně emotivní ) sestřih vlasů na černo, tak pro něj bude jednodušší pomyslet si o mně, že jsem střevo, které neví, o čem mluví, než aby svůj způsob života ( znovu :) ) , nebo alespon svůj styl oblékání od základu změnil. Milí pozéři, zamyslete se nad tím, vždyt underground a subkultura ( ke které se přeci hrdě hlásíte, protože tvrdíte, že jste emo ) vyžaduje po člověku originalitu a schopnost přežít v dnešním ( ano, já vím, tolik černém a vůči Vám tolik krutém ) světě. Ale Vy……Vy jste všichni stejní, jak na běžícím pásu, žádný nápad, žadná originalita, a když se vyskytne problém, tak se schoulíte do temného koutku a tam pláčete. Na jednom blogu jsem se dokonce dočetla, že jako správná " emogirl " musím chodit pomalu, nikomu se nedívat do očí a vypadat smutně - to snad ani nebudu komentovat, nehrajte na mě, že jste úplně pitomí a uznejte, že je to jedna z největších blbostí, jaké jste kdy četli. Přestante se schovávat za Vámi uměle vytvořené jakési " emo ", nechci od Vás po tom, co si tohle přečtete, slyšet, že s tím souhlasíte, ale, že Vy nebrečíte, a že emo posloucháte, a že chcete pro přírodu to nejlepší - to můžete, ale bez té pitomé pózy! Také dobře chápu, že se chcete někam zařadit ( to každý ) a banda milých, vždy krásně nalíčených, upravených a čistě a hezky oblečených lidí ve Vás vzbuzuje pocit štěstí - který, jen tak mimochodem, stejně potlačujete, protože musíte být hrozně smutní a koukat se do země. Ale v ostatních to vzbuzje pouze posměch. Jestli se Vám to líbí, rádi se takhle oblékáte a rádi se přetvařujete, tak si tak pro mě za mě klidně i žijte, ale když už jste s tou umělotinou začali, tak to dotáhněte do konce a vymyslete si svůj vlastní uměle vytvořený kult a nazvěte si ho, jak chcete, ale přestante používat výraz EMO - protože Vy jste pravý opak, chováte se opačně, než je pro subkulturu typické. Jenom tím emocore ubližujete a to myslím zcela vážně.

Možná se Vám zdá, že to byla vyčerpávající snaha některým lidem otevřít oči, ale já jsem ještě zdaleka neřekla vše, co bych říci chtěla a je mi jasné, že někdo to opět nepochopí, i když to vidí černé na bílém ( respektive bílé na modrém ) a své pózy se nebude chtít vzdát. Právě proto mi chybí osobní kontakt, říci to člověku osobně a s patřičnými argumenty. Pokud nevěříte mně ( což je od Vás velice neslušné, protože jsem nad tímhle článkem strávila tři hodiny ), tak se taky občas snažte získávat informace někde jinde, než na myspace, nebo VF.

Držím palce, ať z toho, co nejdříve ( pokud možno hned teď ) vyrostete.


prosím odepište mi na mail : MKopinec@seznam.cz

sem na tohle téma hodně háklivej. už mě štvou lidi co se domnívaj že emo je to co právě tady v encyklopedii máte napsaný.

Souhlasim s tebou, ze soucasne uzivani pojmu emo je na hony vzdaleno tomu, jak bylo slovo nastaveno v devadesatych a osmdesatych letech, a proto je fajn ze tu zminujes i puvod , byt bez pramene, takze tomu neverim o nic vic nez puvodnimu clanku. Jenom nechapu tech dalsich osm odstavcu, wikipedie je encyklopedie a ne Ustav mluvnice ceske, nestara se o chybnou zmenu vyznamu slov a moralnich odsudku jejich "zneuzivatelu." Fakt, ze dnes se "emem" nadava mainstreamovemu proudu teenageru, nemuzes poprit. Tak muzeme budto brecet jak je to spatne, nebo se podivat co to znamena dneska. Vidim v tom prave prednost puvodniho clanku, ano, emo jsou nactileti s nagelovanymi vlasy a specifickym trendy oblecenim. Proc se o nich nebavit? Me treba prijde hrozne zajimave, ze je to mainstreamova vlna snazici se svym "vyznavacum" vsugerovat pocit undergroundu a odporu. Procitanim emo blogu a vubec kontaktem s emarema jsem navic nabral dojem, ze pocit "undergroundovosti," ci vylucnosti vuci zbytku sveta jim dava prave to pohrdani ze strany vsech, jaci to jsou pozeri a jak jsou lacini atd. To je zajimave, ne? Jsem undergroundovy proto, ze se mi vsichni smeji za to, ze se podilim na mainstreamu. Tomuhle by se mela venovat pozornost a ne porad nadavat na to jak zradili puvodni, cisty pojem. Dnesni pankaci, technari, metalaci a nevim kdo taky nejsou tim, cim by meli byt vzhledem k dobe vzniku jejich subkultury, stylu.

Kdyz jsem se nedavno snazil nekomu popsat styl jedne z tech old school kapel, zdrahal jsem nazvat ji emo prave proto, jak je to slovo kontaminovane (ty bys asi rekla zdiskreditovane) mainstreamem, mtv atp. To snad jasne svedci o tom, ze se nejak posunulo a bezne se pouziva v jinem kontextu. Skoda, ze puvodni clanek nema vice verohodnych zdroju o puvodu slova emo, nicmene zdaleka mi to nepripada tak zajimave jako to, co oznacuje dnes a to, jak je samo o sobe schyzofreni. Puvodni clanek je vlastne jedna z nejlepsich definic ema co jsem kdy cetl, skoda ze nemuze byt uznan.

Josef.ridky 19:51, 2. 11. 2007 (UTC)


Naprostý nesmysl[editovat zdroj]

Tenhle článek je takový nonsens,že ho v brzké době pravděpodobně celý přepíšu.Needitujte tento článek prosím,pokud nejste emo a upadáte do stejného stereotypu myšlení jako většina této společnosti - "emo = sebevrah".--Llewelyn 07:09, 12. 4. 2008 (UTC)

To snad nemyslíte Vážně? Takže kdo není "EMO" se o něm nesmí vyjadřovat? Založte si "emopedii" a nelezte sem, pokud tady chcete psát takové blbé cinty. Součástí "EMO" je nepochybně proud, který s sebou nese sebepoškozování. Bohužel tomu rozumím až příliš dobře, moje první setkání s EMO se uskutečnilo skrze dceru mojí sestřenice, u které to přerostlo až do mentální anorexie. --Pteryx 11. 9. 2009, 10:22 (UTC)
Tedy o emo může psát jen emo? A vážně to bude neutrální pohled? ;-) Formol 14:24, 14. 5. 2008 (UTC)
Jasně, takže do článků o astronomii můžou psát jenom profesionální astronomové? kolik jich je v ČR? takových 50? kolik jich chodí na wiki? 2??? Pokud je člověk něčeho členem a má MOZEK, tak je mu jedno, co si o něm ostatní myslí, a snaží se udělat něco, aby jim ukázali pravdu. Pokud jsi pravý EMO člověk, proč nezaložíš nějakou organizaci těhto lidí, neinformuješ o tom lidi? Toto je článek o emo dnešní doby, a řekl bych, že je dobře vystihuje --Genius920308 27. 4. 2009, 16:12 (UTC)

Jen směle do toho, editace znalců jsou vítány! Jen prosím přispívejte v encyklopedickém stylu. Vaši poslední editaci jsem musel revertovat téměř celou. S pozdravem --Doktory 14:39, 14. 5. 2008 (UTC)

Každej si myslí že s emem zpošívá sebepoškozování ale to je jen blbej výmysl.A pravidla sou taky jen ubohej vymyšlenej fór! Avril je taky emo a podřezala se někdy?