Diskuse:Dušičky

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 9 lety od uživatele 62.84.154.40 v tématu „Dušičky jsou pohanský svátek

Dušičky a Keltové[editovat zdroj]

Je všeobecně známo, že v předkřesťanské Evropě i u nás byly v období současný dušiček keltské náboženské zvyklosti, proč to zde chybí? Nevíte o tom nic? Nebo to schválně zamlčujete?

Děkujeme Vám, že se snažíte Wikipedii pomoci. Pokud máte dojem, že článek je potřeba vylepšit, nebojte se učinit v něm libovolné změny, které považujete za vhodné. Nováčci jsou vždy vítáni! --Mormegil 1. 11. 2013, 12:59 (UTC)

Dušičky jsou pohanský svátek[editovat zdroj]

Dušičky jsou původně pohanský svátek, který byl slaven seveřany už dlouho před příchodem křesťanství. Tj. na našem uzemí byl už slaven před příchodem Cyrila a Metoděje. To v článku dle mého názoru chybí a bylo by vhodné doplnit. Dále bych doporučil článek rozšířit o boj mezi pohanskými zvyky a křesťanstvím, kde dušičky jsou zářným příkladem neúspěchu resp. porážky křesťanství. To plyne i z toho, že se křesťanství pokusilo dušičky "zlikvidovat" vytvořením vlastního svátku (tak jako se uspěšně povedlo u naprosté většiny pohanských svátků, které byly nahrazeny křesťanskými svátky) a nabídnout v ten samý den alternativní svátek zasvěcen někomu z křesťanských Svatých. Jelikož prostý lid přesto slavil dušičky dál (památka zemřelých a její oslava souvisí s obecně filozofickými otázkami našeho bytí resp. nebytí, potažmo rodinou apod., a troufám si tvrdit, byl a je nejvýznamnějším pohanským svátkem vůbec), přistoupilo křesťanské vedení k těžšímu kalibru - alternativní svátek zasvětilo ne jednomu (což nestačilo), ale rovnou všem Svatým. Přes to všechno lidi tvrdohlavě slavili dušičky dál a křesťanství bylo donuceno kapitulovat - dušičky převzalo a svátek všech svatých přesunulo. Bohužel si už nevzpomínám, kde jsem toto četl či slyšel, takže diskuze ohledně pravdivosti je samozřejmě na místě. 217.195.170.245 1. 11. 2013, 15:16 (UTC) Lukáš Sedlák

Děkujeme Vám, že se snažíte Wikipedii pomoci. Pokud máte dojem, že článek je potřeba vylepšit, nebojte se učinit v něm libovolné změny, které považujete za vhodné. Nováčci jsou vždy vítáni! --Mormegil 1. 11. 2013, 12:59 (UTC)
Toto jsou pane Sedláku běžné argumenty pro mnoho zvyků a svátků, které s často a asi i s oblibou používají zejména lidé, kterým křesťanství vadí, je jim solí v očích. Křesťanství má za přednost a existuje i pro to termín to, že se dovede přizpůsobit mnoha kulturám. Jistě nebude lidojedům chválit zabíjení a konzumaci sousedů, přesto je návštěva mše na jiném kontinentu pro našince překvapením, jak moc se může lišit. (Mav (diskuse) 5. 11. 2014, 06:30 (CET))Odpovědět
Nezdá se mi, že by pan Sedlák nějak kritizoval přejímání svátků, upozornil na chybějící fakta. Kdyby chtěl církev nějak dehonestovat asi by spíše zmínil třeba oblíbené legendy o pokrytectví s kterým jsou chráněni zločinci v řadách kněží, nebo s kterým církev toleruje mafiánské zločince a prala špinavé peníze (peníze znečištěné krví z vražd a slizem z prostituce). Uvedl by tyto zdánlivě pravdivé legendy, jistě prožluklé dílo Satanovo, a ještě by si k tomu pískal Monty Pythonovské „Every sperm is sacred“. Nelze jej jeho projev označit za odpůrce církve nebo pohanů. Třeba panu Sedlákovi křesťanství vůbec není solí v očích, nesuďme, abychom nebyli souzeni.
Ostatně jsem přesvědčen, že slepá víra a bezohledné prosazování svých myšlenek a cílů (pro blaho křesťanství a celého lidstva, samozřejmě) by byla i na wikipedii problémem, což lze ostatně prokázat. Protože s to už stalo.
Děkuji Vám za pomoc wikipedii, vede však k šíření poznání, nikoliv pohanství, islámu nebo křesťanství. Těší mne že že se snažíte s osobami u kterých předpokládáte jiný názor přátelsky debatovat a nic horšího. Není bezproblémové vnucovat svůj pohled na církev odpůrcům křesťanství, je možná lépe tiše jít příkladem. Nevnímejte tak prosím podnět k uvádění faktických informací panem Sedlákem a kýmkoliv jako urážku církve a tento můj příspěvek jako útok na Vás. Naopak se snažím aby jste se vyhnul zbytečným konfliktům a emocionálním ztrátám a ztrátám iluzí. Díky za pochopení, mír s Vámi. --I.Sáček, senior (diskuse) 5. 11. 2014, 07:37 (CET)Odpovědět
Píšete to moc dlouze pane Sáčku. To je nepříjemný zlozvyk, ale já to zkusím i tentokrát.
Nezdá se mi, že by pan Sedlák nějak kritizoval přejímání svátků, upozornil na chybějící fakta. - Nevím jestli se to mně zdá nebo nezdá jako Vám, každopádně jsem záměrně nepsal, že by to konkrétně pan Sedlák nějak kritizoval.
Třeba panu Sedlákovi křesťanství vůbec není solí v očích, nesuďme, abychom nebyli souzeni. - Nevím jestli je konkrétně panu Sedlákovi křesťanství solí v očích, a proto jsem to přímo jemu jmenovitě nepřisuzoval. Nevím ani jestli mu vadí křesťanství. To ponechávám na něm, on to ví nejlépe. A co se týče souzení, je dobré opravdu znát výroky kde a jak je to zmíněno, aby to nevedlo jenom k bezduchému papouškování pouhých frází. Myslím, je pasáž v listě Pavlově, kde se vybízí k odsuzování špatných činů. Podle toho jak znám křesťanství, tak to jistě není žádná nihilistická víra, kde by mělo být věřícím jedno co činí ostatní a měli by zapovězeno se k těmto činům vyjadřovat, tedy je soudit.
Ostatně jsem přesvědčen, že slepá víra a bezohledné prosazování svých myšlenek a cílů (pro blaho křesťanství a celého lidstva, samozřejmě) by byla i na wikipedii problémem, což lze ostatně prokázat. - Wikipedie je především taková, jací přispěvatelé do ní píší. Proto je i pošetilé od ní očekávat nějakou nestrannost. Je výrazem dnešní doby. Zajímavá je diskuze u článku o Ježíši Kristu. Tam je té soli v očích moře. Kdyby jste měl odkaz na něco podobného, dejte to sem prosím, rád si počtu.
Děkuji Vám za pomoc wikipedii, vede však k šíření poznání, nikoliv pohanství, islámu nebo křesťanství. - A co kdyby Wikipedie vedla i k poznání křesťanství?
Není bezproblémové vnucovat svůj pohled na církev odpůrcům křesťanství - To máte pravdu, není a ani nebylo. Jak často většina považuje byť jen náznak zastání se víry za její vnucování.(Mav (diskuse) 5. 11. 2014, 08:48 (CET))Odpovědět
STOP CHAT Wikipedie není diskusní fórum, respektujte to, prosím. Děkujeme za pochopení. STOP CHAT

--62.84.154.40 5. 11. 2014, 09:27 (CET)Odpovědět