Diskuse:Dolní Stropnice

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dobrý den paní Lánová,

nevím jestli jste Vy pořídila dotčené fotografie, ale konkrétně uživatel "jednorožec" je na stránkách common-wiki a i wikipedia umístnil. Pakliže se tímto aktem cítíte být Vy osobně dotčena, pak je i tento vzkaz pro Vás.

Tímto jste při fotografování a zveřejnění fotografií porušili zákony ČR, a samozřejmě i zákony státu California, USA (tedy zřizovatele těchto web. stránek). Konkrétně zákon autorský a zákon na ochranu osobnosti.

Ano, i samotným fotografováním lze porušit autorský zákon.

Jak? Podstatné je to, že snímky musí být pořízené z veřejných míst. Což u některých fotografií tomu tak není. Konkrétně se jedná o svévolný vstup na cizí pozemek a následné pořízení snímku. Dále pořizujete fotografie soukromých nemovitostí, aniž byste získala písemný souhlas majitelů. Touto skutkovou podstatou jste hrubě porušila autorský zákon.

Jedná se o tyto soubory - fotografie:

Kaplička, Dolní Stropnice (2).JPG Sýpka a Lípa v Dolní Stropnici (1).jpg Sýpka a Lípa v Dolní Stropnici (2).jpg Sýpka a Lípa v Dolní Stropnici (3).jpg Sýpka, Dolní Stropnice.jpg Zemědělský objekt, Dolní Stropnice (1).JPG Zemědělský objekt, Dolní Stropnice (2).JPG

Tento e-mail a kroky předešlé berte jako upozornění. Jestliže nedojde v brzké době k nápravě, kopii těchto souborů a i tento e-mail bude předán orgánům činným v trestním řízení.


Přeji příjemný den, --Hamberger (diskuse) 19. 8. 2012, 10:31 (UTC)


Dobrý den,

fotografie jsem samozřejmě já nepořídila (když se podíváte na informace k např. souboru barokní sýpka, tak jako autor je uveden Jednorožec. Zajímalo by mě, jak jste zjistil, že dotyčný fotografoval ze soukromého pozemku? Je to pozemek Váš? Pokud tomu tak je, je sice hezké, že jste se snažil soubory odstranit z české Wikipedie, ovšem při shrnutí editace jste neuvedl důvod a stránky jste svou editací poškodil (dify seznam památných stromů - rozbitá tabulka, Dolní Stropnice - rozbitý infobox (opakovaně). Zpochybnit autorská práva můžete přímo na stránkách jednotlivých souborů. Btw porušujete pravidla Vy - viz Wikipedie:Právní kroky a právní výhrůžky. --Jana Lánová (diskuse) 20. 8. 2012, 10:17 (UTC)

Dovolím si opnovat. Podle mého názoru český autorský zákon, podle kterého se zde řídíme, nesouvisí s tím, odkud se fotografuje pod širým nebem.--Juandev (diskuse) 20. 8. 2012, 10:30 (UTC)

Dobrý den,

velice mě mrzí, že se majitel nějakého pozemku cítí dotčen a opravdu nestojím o jakékoliv problémy, natož o problémy se zákonem. Nicméně dané místo si dobře pamatuji a nikde tam nebyl žádný plot, žádný zákaz vstupu, žádná zídka nebo jen minimální náznak, že by se tam nemělo vstupovat. Pokud byly cedule někde jinde, pak jsem nejspíše vstoupil na pozemek jinudy a neměl šanci poznat, že se jedná o místo, kam si někdo nepřeje, aby se tam vstupovalo. Jak jsem tedy, prosím, měl poznat, že je tam vstup zakázán?

Jsem ochoten poskytnout veškerou spolupráci a pokusím se navrhnout na Commons navrhnout fotografie ke smazání. Nicméně nedisponuji k jejich odstranění dostatečnými uživatelskými právy a vlastní smazání proto musí zajistit tamní správci. Obávám se, že požadavek může být pro neoprávněnost zamítnut. O výsledku pokusu s navržením ke smazání budu na této stránce informovat. I nadále jsem pak ochoten plně spolupracovat.

A jsem již dostatečně vyléčen z toho, abych si ještě někdy zpestřoval své sportovní aktivity v dobré víře pořizováním fotografií za účelem jejich uvolnění pod svobodnou licencí, aby mohly sloužit všem.

S pozdravem --Jednorožec (diskuse) 20. 8. 2012, 10:51 (UTC)

Buďte klidný a nic nemažte. Uživatel Hamberger jen zřejmě neví o čem mluví. --194.213.41.2 20. 8. 2012, 10:54 (UTC)
@Jednorožec: Jen foťte dál a nic nemažte, k žádnému nezákonnému jednání z Vaší strany ohledně těchto fotografií nedošlo. Byla by škoda přijít o vaše opravdu pěkné fotografie. --Tlusťa 20. 8. 2012, 11:00 (UTC)
Děkuji za podporu, jsem si toho, že jsem nic nespáchal, vědom. Nicméně já opravdu nestojím o žádná martyria, mnohem snadnější je prostě požadavku uživatele Hamberger vyhovět, než tvrdošíjně trvat na zachování fotografií a nést následky. Věřím, že Wikipedie a Commons nezaniknou, i když budou o těch pár fotografií lehčí. Právě jsem dokončil navrhování fotografií ke smazání, je třeba počkat na (velice doufám, že kladné) vyřízení, což může nějakou dobu trvat. Pokud je někdo z Vás na Commons správce, prosím, smažte je neprodleně. Děkuji. --Jednorožec (diskuse) 20. 8. 2012, 11:36 (UTC)
Tím nic nevyřešíš, já místo toho nahraju mnou pořízené fotky, pak je nahraje někdo třetí...
Příslušný silniční správní úřad může na návrh vlastníka účelové komunikace a po projednání s příslušným orgánem Policie České republiky, omezit veřejný přístup na účelovou komunikaci, ale jen pokud je to nezbytně nutné k ochraně oprávněných zájmů tohoto vlastníka.

JAn (diskuse) 20. 8. 2012, 11:47 (UTC)

Podstatné pro mě je, že autorem těch fotografií již nebudu já. --Jednorožec (diskuse) 20. 8. 2012, 11:55 (UTC)
To jen v případě, že by danou nemovitost znova vyfotil někdo jiný. Pokud si tyto konkrétní fotky před jejich případným jen někdo stáhne, aby je tam opět nahrál, tak autorem (= ten, kdo to vyfotil), budete pořád Vy. --194.213.41.2 20. 8. 2012, 12:10 (UTC)
Já to vím, ale moc prosím nedělejte to. --Jednorožec (diskuse) 20. 8. 2012, 12:19 (UTC)
Co? --194.213.41.2 20. 8. 2012, 12:26 (UTC)
No abyste po případném smazání znovu tyto mé konkrétní fotografie, co vadí uživateli Hamberger, uploadovali na Commons nebo kamkoliv jinam. Pouze zdvořilá prosba. --Jednorožec (diskuse) 20. 8. 2012, 12:35 (UTC)
Tak já samozřejmě nic dělat nebudu, jen jsem se přimotal do této diskuze. Ale myslím si, že těmi žádostmi o smazání děláte chybu, to couvnete vždycky, když na Vás někdo zadupe, zvlášť tehdy, když je to úplný nesmysl? --194.213.41.2 20. 8. 2012, 12:40 (UTC)
Jsou chvíle, kdy je třeba bojovat do posledního muže a jsou chvíle, kdy je lepší ucouvnout – těch pár fotografií mi nestojí za probdělé noci, obálky s červeným pruhem, žaloby, právníky a nevím, co ještě. --Jednorožec (diskuse) 20. 8. 2012, 12:45 (UTC)
Asi by Vás musel žalovat za něco konkrétního a musel by se taky něčeho konkrétního domáhat. Na jeho diskuzní stránce se to z něho snažím už nějaký čas páčit, ale zatím bez úspěchu ... :) Každopádně chápu. --194.213.41.2 20. 8. 2012, 12:53 (UTC)

Fotografie byly zřejmě pořízeny z cesty - pozemku 2178/4 v k.ú. Dolní Stropnice, jehož majitel je pan Jiří P. z Českých Budějovic. Ovšem tato cesta je v terénu označena pouze značkou B1 (zákaz vjezdu všech vozidel), tedy fotograf se nedopustil ani přestupku, pokud na cestu vstoupil pěšky, na účelových komunikacích je obvykle povolený vstup kohokoliv [1] JAn (diskuse) 20. 8. 2012, 11:43 (UTC)

  • Něco musím napsat i já. Podle zákona o obcích jsou veřejně přístupné pozemky veřejným prostranstvím. K takovýmto patří nepochybně přístupné cesty, lesy a pole (mimo vegetační období) s výhradou pěšin - ty jsou přístupné po celý rok.--Rosičák (diskuse) 21. 8. 2012, 15:03 (UTC)

Info z právní poradny[editovat zdroj]

Pokud by to někoho zajímalo, zde je názor AK COUNSEL, která poskytuje sdružení Wikimedia ČR pro bono právní rady:

[…] obecně platí, že objekty lze, až na výjimky (např. vojenské objekty) fotografovat, pokud nedochází k zásahu do soukromí (např. v okně objektu nejsou žádné osoby, z fotografií nevyplývá, kdo v objektu bydlí např. rozpoznatelným jménem na schránce atp.). […]

A ohledně vstupu na soukromý pozemek při takovém fotografování:

[…] Vlastník takového pozemku může žádat případnou náhradu škody, která mu vstupem na jeho pozemek byla způsobena. Pokud však uvádíte, že při pořízení fotografií objektů nebyla porušena žádná překážka ani nedošlo k vzniku škody, není pravděpodobné, že by takový vlastník s jakýmikoli nároky uspěl. […] V některých případech je vlastník pozemku povinen strpět průchod nebo průjezd (např. vstup do lesa) […]

--Mormegil 15. 2. 2013, 16:16 (UTC)

Pokračování kauzy Dolní Stropnice mimo wiki[editovat zdroj]

Pro úplnost přehledu o celém dění přidávám aktualitku: V uplynulém měsíci byla, obdobně jako svého času foto a info zde, archivací "postižena" i geocache v oné vesnici http://www.geocaching.com/geocache/GC36A4X_pamatna-lipa-v-dolni-stropnici [2] . Takže když to tak zhodnotím, netýkavý majitel nemovitosti si svou snahou o potlačení foto může gratulovat k ukázkovému efektu Barbry Streisandové. Kdyby nic nedělal, krom hrstky lokálních památkových nadšenců a náhodných turistů by nikoho sýpka v Dolní Stropnici nezajímala, zatímco takhle upoutává jeho počínání pozornost stovek a tisíců doposud nezaujatých lidí po celé republice. Blahopřeji tedy k úspěšné propagaci obce daleko za hranicemi regionu. ;-) --GCZPN3 (diskuse) 2. 10. 2013, 14:43 (UTC)