Diskuse:Bretten

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Chci se zeptat, podle Baden-Württemberské statistiky jich tam žije více (jako obyvatel). Který zdroj máme brát za správný? --Mates (diskuse) 27. 7. 2013, 14:04 (UTC)

Správné jsou zřejmě oba. Je mezi nima rok rozdíl a počet obyvatel se mění. Lepší bude aktuálnější údaj. --Jowe (diskuse) 27. 7. 2013, 14:12 (UTC)

Vládní okres[editovat zdroj]

Jen taková připomínka k tomuto článku o městě Bretten. Myslím, že pod pojmem "zemský okres Karlsruhe" (link je v článku bez výsledku) se zde popisuje územní těleso zvané v Německu Regierungsbezirk, tedy doslovně "vládní okres". Nechci to tady dále moc rozvádět, ale fakt je, že Regierungsbezirke jsou velké, mají mnohdy hodně přes jeden milion obyvatel. A nemají volené orgány, nýbrž jejich vedoucí, tzv. Regierungspräsidenten (plurál) jsou dosazováni zemskými vládami. Těmito vysokými úředníky vedené úřady mají značné úkoly a kompetence. Jmenují se různě: Regierungspräsident (historicky), Regierungspräsidium (v Bádensku-Württembersku a v Hesensku), (dokonce) Regierung (v Bavorsku) nebo Bezirksregierung (v Severním Porýní-Vestfálsku). Existuje všeobecný článek o těchto zemských nebo vládních okresech? --Zbrnajsem (diskuse) 27. 7. 2013, 15:05 (UTC)

Zemský okres (de:Landkreis Karlsruhe) a vládní obvod (de:Regierungsbezirk Karlsruhe) jsou dvě rozdílné věci. Viz též články Vládní obvod a Zemský okres. --Jowe (diskuse) 27. 7. 2013, 15:02 (UTC)