Diskuse:Bedřich Franz

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Harold v tématu „špatná fotografie

Sloučení[editovat zdroj]

Přidal jsem na wiki článek Friedrich Franz, a záhy jsem zjistil, že existuje jako Bedřich Franz. Oba články ho popisují ze zcela jiného pohledu, takže sloučení nebude problém.

Máte někdo nějaké informace o tom, že by se Franz považoval za Čecha, či že by se sám nazýval "Bedřichem"? Zdroje zabývající se Mendelem jej vždy označují jako Friedrich (kromě německých i anglojazyčné). Ke které frakci se na univerzitě přidal v průběhu revoluce 1848?

Pokud není nic, co by nasvědčoval "Bedřichovi", a pokud proti tomu nebudete mít námitky, tak informace z "Bedřicha" přesnu na "Friedricha" a na Bedřichovi nechám redirekt (samozřejmě s poznámkou o českém znění jména). Výsledné znění bude zhruba odpovídat en:Friedrich Franz.

Jediným problém tak asi zůstane otázka neexistence Bedřichovy historie u Friedricha Cimmerian praetor 13. 7. 2011, 21:14 (UTC)

Z toho hlediska by podle mě bylo lepší, kdybyste sem sám zakomponoval nové informace z Fridricha (zdejší článek je obsáhlejší, má historii a lepší kategorizaci) a teprve pak (a až bude jasné, že by měl být pod německým jménem) článek přesunout odtud na Fridricha (zřejmě to bude muset udělat správce, stačí napsat na IRC nebo mně mailem či do diskuse). --Gumruch 13. 7. 2011, 22:20 (UTC)
Myslím, že není podstatné, jak se sám nazýval, ale jak ho nazývá česky psaná literatura. Zdroje zde uvedené používají verzi "Bedřich", česká Wikipedie by se jí tedy měla přidržet (srovnej Jan Kalvín vs. Jean Cauvin, nebo Jan Kapistrán vs. Giovanni da Capistrano).
Co se týká přesunu informací z verze "Fridrich" na tuto verzi, vynechal bych zcela jistě encyklopedicky nepodstatné informace týkající se toho, o čem si kdo s kým povídal, a ponechal bych pouze info o tom, že Mendel byl jeho studentem, kterého zásoboval literaturou a kterému později doporučil vstup do Starobrněnského kláštera. Dále bych při přesunu vynechal nepodstatné informace či výrazy, které navíc silně zavánějí POV, jako "nerozluční přátelé" nebo "vydařené" výstavy. Jan.Kamenicek 13. 7. 2011, 22:23 (UTC)
O čem si povídali je encyklopedicky významné: Před Franzovým příchodem Johann Karl Nestler na univerzitě prováděl výzkum přenosu dědičných informací u rostlin a zvířat a publikoval na to téma velké množství literatury (Nestler byl na uni v ca první polovině Mendelova studia a Franz v ca druhé). Z toho, o čem se Franz bavil s Mendelem je pak zřejmé, že jej sice ovlivnil v dalším směřování, ale profesionálně zřejmě v Olomouci na Nestlerovu práci nenavázali, to učinil Mendel sám až v Brně. Nerozluční smazáno, vydařené nahrazeno za úspěšné. Zdroj hovoří o "die ersten gut gelungenen Darstellungen" - je tedy možné, že nebyl prvním, kdo vystavoval, ale prvním, kdo s tím uspěl.
Počešťování cizích jmen je podle mne navýsost hloupé, ale podvolím se názoru většiny (až bude znám).Cimmerian praetor 14. 7. 2011, 09:16 (UTC)
Názor většiny je znám: vše, o čem se vede spor, podložit zdroji. V hesle uvedené zdroje ho označují za Bedřicha Franze.
Ad "hloupé počešťování" – u historických postav je počešťování běžné, většinou k tomu počeštění totiž došlo už hodně dávno (naopak jména současných postav se pokud vím nepočešťují nikdy). Vy opravdu nikdy nehovoříte o Kalvínovi, ale o Cauvinovi? Který anglický král měl 6 žen – Jindřich VIII. nebo Henry VIII.? Nejznámější ruská carevna je Kateřina (nikoliv Jekatěrina) Veliká. Navíc se to netýká jen jmen lidí: jezdíte do Londýna nebo do Londonu? Jan.Kamenicek 14. 7. 2011, 13:36 (UTC)
To ironické "viz diskuse" u popisku poslední změny jste si mohl odpustit. Nestojím o flameware, třeba si to celé smažte. Cimmerian praetor 14. 7. 2011, 15:02 (UTC)
Promiňte, v žádném případě to nebylo myšleno ironicky. Diskusní stránka je nadepsaná "Diskuse", myslel jsem tím jednoduše "viz to, co jsem o tom napsal na diskusní stránce". Píšu to takto do shrnutí vždy, a zatím jsem podobné nedorozumění nezaznamenal.
K věci: smazal jsem jen to, co mi přijde nepodstatné. Není podstatné u každé osobnosti do hesla psát, o čem zajímavém si povídala s jinou osobností. Kromě toho jste tam ale dodal řadu užitečných příspěvků, bylo by nesmyslné, kdyby je kdokoliv mazal. Díky za pochopení. Jan.Kamenicek 14. 7. 2011, 18:50 (UTC)
Domnívám se, že pro kohokoliv, kdo by chtěl na dané téma dělat výzkum, jsou to podstatné informace, a to z výše uvedeného důvodu. Kdyby si povídal Franz se svojí vnučkou o tom, čím krmí papouška, tak by to samozřejmě bylo něco jiného. Téma debaty mezi člověkem, který naprosto jedinečným a nenahraditelným způsobem přispěl k světovému poznání, a jeho učitelem, je jiná třída. Cimmerian praetor 14. 7. 2011, 19:15 (UTC)

Mendelův vstup do kláštera[editovat zdroj]

Mohu se ještě zeptat, z jakého zdroje je informace, že Mendel vstoupil do Starobrněnského kláštera na Franzovo doporučení? Díky. Jan.Kamenicek 14. 7. 2011, 13:47 (UTC)

Přebral jsem tu informaci z anglické wiki. Když se teď na to dívám, tak to přidal IP user bez udání zdroje 3. srpna 2007. Cimmerian praetor 14. 7. 2011, 14:45 (UTC)

špatná fotografie[editovat zdroj]

Portrét, který je přiložen k heslu Bedřicha Franze, je mylně označen. Je to fotografie (respektive daguerrotypie), kterou pořídil někdy v letech 1841-1842 Bedřich Franz, ale není na ní zobrazen on, nýbrž opat augustiniánského kláštera v Brně Cyril Napp. Originál této fotky je uložen v Moravské galerii v Brně - viz https://sbirky.moravska-galerie.cz/dielo/CZE:MG.MG_15814 Marvin003 (diskuse) 31. 3. 2021, 14:54 (CEST)Odpovědět

@Marvin003: Máte pravdu, obrázek jsem odstranil (editujte s odvahou :-) ) Zdraví--Svenkaj (diskuse) 31. 3. 2021, 15:23 (CEST)Odpovědět
Tak ještě je to jinak, na webu Moravské galerie to mají špatně (sic!), není to obrázek Cyrila Nappa, nýbrž mineraloga Albína Heinricha http://www.daguerreobase.org/cs/browse/indeling/detail/start/6?q_searchfield=friedrich+franz&language=cs-CZ
Cyril Napp vypadá takto: http://www.daguerreobase.org/cs/browse/indeling/detail/start/3?q_searchfield=friedrich+franz&language=cs-CZ
Každopádně ač oba to jsou obrázky co pořizoval Bedřich Franz, jeho vlastní portrét pokud vím není znám - selfie ještě tehdy nebylo v módě! Díky za opravu ~~~~ --Marvin003 (diskuse) 31. 3. 2021, 15:42 (CEST)Odpovědět
Díky za dohledání! Fotku jsem přejmenoval a upravil její popisek. --Harold (diskuse) 1. 4. 2021, 07:35 (CEST)Odpovědět