Diskuse:Astrální cestování

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Crinkly.sun v tématu „Chybí základní článek

První věta využívá naprosto zavádějících nevědeckých konceptů a prezentuje je jako fakta. Pokud se k tomu dostanu přeložím úvodní odstavec z anglické wiki. --Cz-David 23. 10. 2010, 22:50 (UTC)

Co to je za nesmyslný článek??? Měl jsem za to, že wikipedie je založená na vědecky podložitelných faktech. V tomhle článku nejen že není žádný podložený fakt, tady není ani odkaz, odkud je článek čerpán. Jsem pro smazání téhle matlaniny. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 78.80.61.156 (diskuse)

Samé Chyby[editovat zdroj]

Článek je téměř správně ale jsou tady samí amatéři dokázané to je

a jste refaktorizováno ta stránka se namí jmenovat astrální cestování ale: Exteriorizace astrální cestování je sen který se vám zdá v noci!!!!!!!!!!!!

Z radnas.cz: Není to nic nadpozemského. Astrální cestování je jev, během kterého astrální tělo opouští fyzické tělo. A může se volně pohybovat kdekoli třeba i v jiných dimenzích. Cestovat časem při astrální cestě nejde cestovat časem, jde to jen při mentální cestě. Vědomému astrálnímu cestování se říká Exteriorizace. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Zaar (diskusepříspěvky)

Astrální cestování z pohledu kvantové fyziky[editovat zdroj]

Udivilo mne, že mi byl dvakrát smazán příspěvek s odkazem na knihu "Kvantová duše", jenž je asi jediná, která se zabývá objasněním tohoto fenoménu z pohledu kvantové fyziky. Je v ní popsán princip duplicity fotonu uvnitř mozku, možných důsledků vzhledem k prožitkům cestování v prostoru i čase. --Jezsissek 13. 4. 2011, 12:43 (UTC)

V podstatě jste si sám odpověděl. Ta kniha je jediná. Nikde jsem nenašel nic, co by nasvědčovalo o rozšíření "kvantové" teorie astrálního cestování. nemůžeme odkazovat na kdejakou knížku, co si kdo vydá, to by pak na Wikipedii nebylo nic jiného, než odkazy na knihy více, či méně (či vůbec) soudných autorů. Externí odkazy by měly relevantně rozšiřovat téma článku a existuje hromada věcí, které by tam měly být spíše, než to, co se tam snažíte dodat Vy. --G3ron1mo 13. 4. 2011, 12:55 (UTC)

Tuto publikaci jsem na internetu objevil ještě jako seminární bakalářskou práci. Zřejmě jste kompetentnější než vyučující na vysokých školách, kterým tato práce úspěšně prošla rukama. --Jezsissek 13. 4. 2011, 17:38 (UTC)

Tu bych chtěl aspoň vidět dlouho sem se nepobavil nečím novým bude odkaz?--H11 14. 4. 2011, 10:25 (UTC)

Jan Johann Jaroslav Miška (autor pěti knih o energii-prasíle):Odkaz zabývající se astrálním tělem je velmi nepřesný. Ono se totiž nepřemýšlí ani nečte. Proto si krátce představme co tzv. astrální tělo je. Všichni známe viditelné hmotné tělo. Kromě něj máme (pokud žijeme) ještě energetické tělo nehmotné a duši.

Nevím jestli je to na pobavení, ve smyslu humoru. Je to z jedné čtvrtiny kvantová fyzika a po zkušenostech s arogancí editorů radši použiji wikipedii: http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Astr%C3%A1ln%C3%AD_cestov%C3%A1n%C3%AD&action=history. Co dodat.....???
No zrovna koukám, že v historii není odkaz. Tak tedy znova. http://www.quantum-psyche.cz/Nula7.htm-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 78.80.242.242 (diskuse)
To asi není ta bakalářka, že? Možná byste se divil, co všechno projde jako bakalářská práce, zvláště na neprestižních školách. Za druhé, existují o tom tématu nějaké věrohodné sekudární zdroje? Pokud ne, jedná se o vlastní výzkum a ten se na Wikipedii nezmiňuje. Ačkoliv pravidlo o dvou nezávislých netriviálních věrohodných zdrojích zmiňuje encyklopedickou významnost ve smyslu subjektu článku, můžeme ji vztáhnout i na takovéto pseudoteorie, neboť pravidlo o ověřitelnosti říká, že "knihy publikované vlastním nákladem nebo neprestižním nakladatelstvím, osobní webové stránky a blogy obecně [jsou] zdroji s nejasnou důvěryhodností". A za třetí, o jaké aroganci zde mluvíte? --G3ron1mo 14. 4. 2011, 11:33 (UTC)
Tak jsem se těšil na kvantovku a ono je tam prd, jen nějaké nic neříkající rádoby chytře znějící fráze bez ladu a skladu. Neuvěřitelné, co jsou lidi schopni zmatlat dohromady. Miraceti 14. 4. 2011, 12:07 (UTC)
Tak na nějaké filosofickém oboru proč ne jako bakalářka, ale tak by se to dalo do toho článku nějak napsat...tak na přírodovědeckém oboru asi těžko...--H11 14. 4. 2011, 12:44 (UTC)

Zaskočila mne rychlost jakou jste schopni reagovat. Asi není moc lidí, kteří nastudují devadesáti stránkovou knihu za méně než hodinu. A sekundární zdroje? Na konci knihy je 107 odkazů na použitou literaturu, to pro Vás nebude problém s rychlostí jakou čtete a napsat sem "svou knihu", která mi lépe objasní tuto problematiku.--Jezsissek 15. 4. 2011, 12:39 (UTC)


Chtěl bych poprosit toho člověka, který tady brojí proti astrálnímu cestování, ať si nejdříve sám na sobě ověří, jestli to je nebo není možné. Nemůžete přece něco odmítat jenom z toho důvodu, že tomu sám nevěříte, nebo že tomu nevěří někdo, komu visíte na rtech. Nejlepší je vlastní zkušenot. Sám se o tento fenomém dlouhodobě zajímám a můžu vám potvrdit, že skutečně existuje. Ať už je to cokoliv, není to běžný sen a není to ani sen lucidní. Je to jiný stav vědomí, kdy skutečně vnímáte oddělení od svého těla a můžete se bez něj neomezeně pohybovat po jakémsi podivném světě, kterému se říká astrální. Toto je fakt, ať už se vám to líbí nebo ne. Mně se to líbí moc.

Doporučuji soutěž ,právě probíhá, o milion dolarů, kdo dokáže jakoukoliv paranormální schopnost... beží měsíce a furt nic OBE tam je....jinak zpět k Wikipedii najděte si věrohodné zdroje (wikipedie:věrohodné zdroje) a do článku to není problém dostat pod nejakým == Podle zastánců== nebo podobně....nepopisujte vlastní prožitky půjde o wikipedie:žádný vlastní výzkum--H11 (diskuse) 4. 3. 2012, 12:04 (UTC)
Problém je ten, že OBE neprobíhá v této realitě, takže se těžko dokazuje v nějaké soutěži, že jsem se zrovna vrátil z výletu na Měsíc...O to mi však vůbec nešlo, někomu něco dokazovat. Jde mi o to, že když někdo, kdo se s termínem astrální cestování setká poprvé a chce jej vyhledat ve Wikipedii, aby zde zjisil co to má být, aby se tam prostě dočetl, že je to stav vědomí podobný snění, ve kterém člověk vnímá své oddělení od fyzického těla, že může vědomě fungovat v jakémsi virtuálním prostředí, kterému se říká astrál a po probuzení si všechno pamatuje. Že je to možná jenom špatně interpretovaný lucidní sen, kterému se tento stav velice podobá. Tohle snad neurazí ani skeptika.
No ten článek je mizerný. Na tom se snad shodneme oba. Stačí si vyhrnout rukávy a pustit se do toho. Mě se dotoho vůbec nechce, protože projít toho tolik co je k tomuto tématu, co se vzájemně vyvrací ani nepoznám kdo je uznávaná "kapacita" kdo tomu věří. Chtělo by to nějakého "fanouška" astrálního cestování co se vyzná v rozsáhlé literatuře k tématu.
Jinak to , že je to halucinace vás nenapadlo:-D. Dokážete to jednoduše , at vám kamarád do vedlejší místnosti předmět který jste nikdy neviděl a když ho dokážete popsat bez toho , že byste tam šel máte milion dolarů. --H11 (diskuse) 5. 3. 2012, 21:45 (UTC)

Mě se do toho taky moc nechce, i když to ovládám. Literatury je tolik, že se v tom jeden nevyzná, nejznámější je snad Robert Monroe a jeho trilogie na tohle téma. Jestli i snům říkáte halucinace, tak je astál tedy taky halucinace. Nefungujete v téhle bdělé realitě, ale v jiné, velice podobné snům, takže hledání předmětů asi není možné, i když někteří zkušenější cestovatelé (Monroe) tvrdí opak. Jestli jste viděl film Matrix, tak je to něco takového. Osobně se začínám přiklánět k názoru Stephena LaBerge, že astrální cestování je jiný výraz pro lucidní snění,protože ty zážitky jsou velice podobné. Jak jsem psal na počátku, vlastnímu zážitku se nic nevyrovná. Kdybyste moc chtěl, tak se to naučíte a pak budete konečně vědět, o čem se tady bavíme. Skepsi stranou a vzhůru do oblak!

V pohodě když mám 3 promile a trochu nelegálních drog mám to samé:-) akorát tomu nemusím říkat astrální cestování:-)--H11 (diskuse) 6. 3. 2012, 08:58 (UTC)

Nechme toho, nemá to smysl. Každý se bavíme o něčem jiném.

Chybí základní článek[editovat zdroj]

Osobně považuji astrální nauky za pavědy, ale nechť si každý drží svůj názor. Spíš se divím, že vzniknul a je hojně diskutován článek "Astrální cestování", zatímco podle mne obecnější článek "Astrální tělo" nemáme. Do něj by se astrální cestování jako kapitolka–subtéma vešlo. Díval jsem se do starších skenovaných knih a časopisů z doby, kdy ezoterická učení byla módní (20. léta 20. století a dříve). "Astrální cestování" jsem nenalezl, zatímco na "Astrální tělo" jsou odkazů desítky, jak v periodikách, tak ve „vědecké“ literatuře či v beletrii. Sám do tématu sahat nebudu (viz první věta).--Svenkaj (diskuse) 22. 12. 2020, 12:54 (CET)Odpovědět

Určitě máte pravdu že koncept astrálního těla je významnější než koncept astrálního cestování, v zásadě jsou pak oba hodně úzce provázány. Teď je heslo o obojím a v zásadě nemám problém s tím aby byl primárně tělo a sekundárně o cestování. Jinak možný důvod proč není ve starší literatuře a. cestování k nalazení bude to že se možná říkalo spíše astrální projekce. --Crinkly.sun (diskuse) 23. 12. 2020, 15:36 (CET)Odpovědět
@Crincly.sun: Dík. Kramerius ani Moravská zemská knihovna "astrální projekci" ve starších otevřených dokumentech též neznají, ale to není důležité. Je tam ale řada odkazů na zamčené - novější knihy. Nechci sahat do článku, ke kterému nemám vztah (natož vytvářet nový), ale co udělat přesměrování z "Astrální tělo" sem, ať alespoň jsou oba výrazy pokryty? Zdraví--Svenkaj (diskuse) 23. 12. 2020, 16:41 (CET)Odpovědět
Dobrý nápad, udělal jsem tedy i přesměřování z astrálního těla --Crinkly.sun (diskuse) 23. 12. 2020, 17:47 (CET)Odpovědět