Diskuse:Amateur Achievement Award

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Jan.Kamenicek v tématu „Aktualizace

Dobrý den. Vzhledem k tomu, že seznamům moc nerozumím, tak toho ode mne moc nečekejte :) ale přesto:

  • V sekci reference jak je tam externí odkaz, tak předpokládám, že se bude jednat o hlavní pramen pro seznam. Doporučil bych ho ale třeba pod/nad samotnou tabulku přidat nějakou legendu k sestavení seznamu, odkud čerpá a tak.
    • Nevím přesně, jak byste si to představoval. Pokud máte na mysli nějakou větu jako: "Tento seznam čerpá z...", tak bych byl spíše proti. Jednak je to z té reference dole víceméně jasné, hlavně ale nemám moc rád, když se v hesle píše o samotném hesle, psát by se mělo výhradně o předmětu hesla. Na anglické wikipedii byla kdysi móda psát "Tohle je seznam...", dnes už to tam přinejmenším u Featured Lists nenajdete. Zrovna tak zdroje by měly být jen uvedeny v referencích, ale přímo v textu je nikdy nezmiňuji, pokud to není nutné k jeho pochopení. Možná jste to ale myslel jinak.
  • Jediný případ, kdy nedošlo k ocenění žádného kandidáta, nastal v roce 2002. Po přečtení té věty ihned vyvstane otázka proč? Alespoň v pár slovech by to chtělo doplnit, aby ta věta nestála jako kůl v plotě.
    • Myslím, že ta věta tam není sama jako kůl v plotě, v předchozí větě se říká, z jakého důvodu k tomuto kroku může komise sáhnout. Původně jsem to tam měl jasněji, a sice že přímo v tomto roce se komisi nezdál žádný kandidát vhodný a proto cenu neudělila, ale v průběhu recenzního řízení na en jsem to musel změnit, protože žádný zveřejněný zdroj to takhle přímo nepodal. Komise totiž v takovém případě jen diplomaticky oznámí, že cenu neuděluje, ale nedodá k tomu, že je to proto, že všichni nominovaní jsou podle nich břídilové :-)
  • Nevím teda, jak individuální rozlišení u koho to zobrazí, v knihovně zču je tu místo akorát přesně ještě pro jeden obrázek.
    • Tohle skutečně záleží na rozlišení, já tam mám místo jen tak na 1/4 obrázku. Navíc v současné době žádné další fotky nejsou na Commons k dispozici. Na en mají ještě fotku Clintona B. Forda, ale ta není uvolněná pod žádnou svobodnou licencí, takže pro nás je nevyužitelná. Pokud byste to považoval za nutné, zkusil bych někoho z oceněných kontaktovat, jestli by něco uvolnil, ale nevím nakolik by to bylo užitečné s ohledem na zmíněné množství místa v hesle.

To jen tak k zamyšlení :) Hezký den, أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 24. 11. 2009, 10:37 (UTC)

Moc díky, i když zatím jsem asi moc nevyhověl :-) Jan.Kamenicek 24. 11. 2009, 12:41 (UTC)

Poznámky Švajcra[editovat zdroj]

  • Uvítal bych větší podrobnosti o CCD pozorování, nejen odkaz na CCD čip. Co to vlastně je?
  • Zkusím napsat alespoň nějaký stručný pahýl, který by to vysvětlil Jan.Kamenicek 1. 12. 2009, 17:28 (UTC)
  • Dopsáno do hesla Pacifická astronomická společnost, na které tento seznam odkazuje. Jan.Kamenicek 1. 12. 2009, 17:28 (UTC)
  • Kdo nebo co (jeden člověk, skupina...) je ten Awards Committee??? Je pro to český pojem? O odstavec dál se píše o jakési Komisi - je to to samé? Tak proč je předtím napsáno... Vítěze vybírá tzv. Awards Committee, jmenovaný správní radou společnosti. (jmenovaný = chápu jako singulár).
  • Ano, používá se to někdy k odlišení od jiných oblastí astronomie, které sice pracují s výsledky pozorování, ale samotné pozorování není jejich součástí, jako např. kosmologie, astrofyzika a další. Ale přepsal jsem to jednodušeji, abych se tomuto pojmu vyhnul a současně to bylo srozumitelnější. Jan.Kamenicek 1. 12. 2009, 17:28 (UTC)
  • Chtělo by to definici, nebo vysvětlení pojmů, které se používají v odůvodnění, za co dostali cenu. Například: Jak se liší Vizuální a CCD pozorování hvězd; co je Počítačová astronomie.
  • Ta "počítačová astronomie" byl můj omyl, už jsem to opravil. Vizuální asi nedokážu vysvětlit jinak - znamená to zrakem. CCD znamená za pomocí CCD kamer, jak jsem uvedl výše, pokusím se napsat vysvětlující pahýl, na který se odkáže. Jan.Kamenicek 1. 12. 2009, 17:28 (UTC)
  • Vrtá mi hlavou,jak je to s těmi amatéry, Kamil Hornoch je astronom profesionál (AV ČR), kde pracuje za státní peníze a dostal také tuto cenu, jak to? Ono se to dá od sebe oddělovat?
  • V době udělení ceny byl Kamil Hornoch na poli astronomie čistým amatérem (byť s prakticky profesionálními výsledky), o rok později se stal zaměstnancem Ondřejovské hvězdárny a stal se tak profesionálem. Tyto podrobnosti lze nalézt v hesle Kamil Hornoch, na které tento seznam odkazuje. Jan.Kamenicek 1. 12. 2009, 17:28 (UTC)
  • To jsem u Vás předpokládal :-) Přeložím heslo, které jsem psal na enwiki, ale na rozdíl od Steva Mandela je to tentokrát jen pahýl. Jan.Kamenicek 1. 12. 2009, 17:28 (UTC)

Děkuji a gratuluji k DČ!--Svajcr 1. 12. 2009, 18:52 (UTC)

Taky děkuji za postřehy. BTW, ten Szymanek je hotov. Jan.Kamenicek 1. 12. 2009, 19:46 (UTC)

Aktualizace[editovat zdroj]

@Jan.Kamenicek: Upozorňuji na nutnost aktualizace, jinak bude asi nutné článek vyřadit ze seznamu dobrých článků. --Vlout (diskuse) 19. 12. 2016, 14:45 (CET)Odpovědět

To je pravda, jakmile budu mít chvilku, tak se na to podívám. --Jan.Kamenicek (diskuse) 19. 12. 2016, 19:15 (CET)Odpovědět
@Jan.Kamenicek: Připomínám, dokud Tě tu mám. OJJ, Diskuse 6. 2. 2017, 10:12 (CET)Odpovědět
@Vlout, OJJ: Omlouvám se za zapomnětlivost, už je to aktualizované. --Jan.Kamenicek (diskuse) 7. 2. 2017, 22:15 (CET)Odpovědět

@Jan.Kamenicek: Jediný případ, kdy nedošlo k ocenění žádného kandidáta, nastal v roce 2002. x 2002, 2013, 2015, 2016 v tabulce. OJJ, Diskuse 4. 9. 2017, 08:08 (CEST)Odpovědět

Upraveno. --Jan.Kamenicek (diskuse) 4. 9. 2017, 11:37 (CEST)Odpovědět