Diskuse:Alkaloidy

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Hugo v tématu „ALKALOIDY ve Fytoterapii


Alkaloid obsažený v kaktusu způsobující halucinace?

Šípové jedy[editovat zdroj]

V oddíle rostlinné alkaloidy je psáno: " Patří mezi ně vůbec nejsilnější rostlinné jedy (např. kurarové alkaloidy, které jsou účinnou složkou šípových jedů..." Co je mně známo, tak šípový jed je sice alkaloid, ale původu živočišného, je obsažen v kůži žáb rodu Dendrobatidae. Nejsem odborník v této oblasti, ale je to tak, jen nechci aby došlo k mystifikaci čtenářů.

                                                                                  Matěj Sklenář

Šípových jedů se v minulosti i dnes používá řada druhů a složení se značně liší, používá se množství různých toxinů, mezi které patří jak jedy živočišné (dedrobatky) tak jedy rostlinné, jako je zde zmiňované kurare, nebo třeba oměj. Nemyslím si, že v daném kontextu se jedná o mystifikaci, celá sekce se týká rostlinných alkaloidů, což jsou účinné složky kurare. O žabičkách se nikde nic nepíše. S pozdravem --Bodlina 9. 1. 2012, 18:41 (UTC)

ALKALOIDY ve Fytoterapii[editovat zdroj]

Upravte někdo, nebo rovnou prosím vymažte ten nesmysl o rostlinných alkaloidech v léčivých rostlinách / lidovém léčitelství. Alkaloidy jsou hlavní účinnou složkou mnoha léčivek (bez vedl. negativních účinků); rozhodně nelze paušalizovat, viz cituji: Používání alkaloidních drog v lidovém léčitelství je nezodpovědné a může spíše než k uzdravení vést k trvalému poškození zdraví nebo dokonce k smrti.[zdroj?] Děkuji. Karel213.108.162.225 12. 5. 2018, 21:34 (CEST)Odpovědět

Větu jsem smazal, potřebné úpravy můžete udělat sám. --Hugo (diskuse) 13. 5. 2018, 10:31 (CEST)Odpovědět