Dión z Prúsy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dion z Prúsy
Narození40
Bursa
Úmrtí120 (ve věku 79–80 let)
Povolánířečník, filozof a spisovatel
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dión z Prúsy (Δίων Χρυσόστομος ), Dión Zlatoústý nebo též Dión Cocceianus (po 40 – před 120) byl řecký řečník, spisovatel, filosof a historik působící na území Římské říše v 1. století.

Život[editovat | editovat zdroj]

Dión se narodil v Prúse (nyní Bursa) v římské provincii Bithýnie (nyní součást severozápadního Turecka). Jeho otec Pasikratés se věnoval s velkou péčí jeho vzdělávání již od raného mládí. Zprvu byl zaměstnán v místě svého narození, kde vykonával významné úřady, zde také psal své první projevy, řečnické a sofistické eseje. Teprve později se s velkým nadšením oddal studiu filosofie, ve které se však neomezoval na určitou filosofickou oblast nebo školu a rovněž se vzdal vytváření nových hlubokých teorií. Jeho cílem byla spíše aplikace filosofické nauky pro potřeby praktického života, především pak pro správu věcí veřejných a zájmu jak těmito prostředky dosáhnout lepšího stavu věcí. Ze všech filosofických škol jej pak nejvíce okouzlil stoicismus a filosofie středního platonismu.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Dión z Prúsy byl součástí Druhé sofistické školy řeckých filosofů, která dosáhla svého vrcholu na počátku 2. století. Napsal mnoho filosofických a historických prací.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]