Dafár

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Dhofar)
Dafár
ظفار
Ẓufār
Salála
Salála
Geografie
Hlavní městoSalála
Souřadnice
Rozloha99 300 km²
Časové pásmoUTC+4
Geodata (OSM)OSM, WMF
Obyvatelstvo
Počet obyvatel215 960 (2003)
Hustota zalidnění2,2 obyv./km²
Správa regionu
StátOmánOmán Omán
Nadřazený celekOmán
Druh celkuguvernorát
Podřízené celkyvilájety
Mezinárodní identifikace
ISO 3166-2OM-JA
Oficiální webwww.dm.gov.om
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dafár (arabsky ظفار[1]) je jedním z jedenácti guvernorátů Sultanátu Omán, umístěný v jeho jižní části. Správním střediskem je město Salála. Na severu a severozápadě sousedí Dafár se Saúdskou Arábií, na východě s ománským regionem al-Wusta, na západě s Jemenem a na jihu hraničí s Arabským mořem, potažmo Indickým oceánem. Guvernorát se rozkládá na ploše 99 300 km².

Administrativní členění[editovat | editovat zdroj]

Administrativně se governorát člení do 10 provincií, tzv. vilájetů, kterými jsou: al-Mazuna, Mirbat, Mukšín, Rachjút, Sadá, Salála, Šalím a ostrovy Halaníjat, Takka, Thumrajt a Zalkut.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Oblast Dafáru byla od starověku známa jako hlavní světový producent kadidla. V současné době se zde kadidlo pěstuje jen výjimečně, největším světovým producentem je nyní Somálsko. Počátkem šedesátých let v oblasti propuklo Dafárské povstání, které začalo jako vzpoura místních kmenů proti centrální vládě a za podpory Jižního Jemenu postupně přerostlo ve snahu nastolit v Ománu komunistický režim. Potlačeno bylo díky britským a íránským jednotkám koncem roku 1975.[3]

Geografie a klimatické podmínky[editovat | editovat zdroj]

Monzunová oblast severně od Salály

Povrch Dafáru je rozmanitý – na jihu je to pobřeží a pás hor, v centrální části kamenitá poušť přerušovaná koryty mnoha vádí a na severu mohutné duny písečné pouště Rub al-Chálí. Součástí governorátu jsou i ostrovy Kurjá-Murjá. Mezi geografické zajímavosti patří oblast, která se nachází severně a západně od hlavního města Salály, podél pobřeží Arabského moře. Pobřeží a okolní hory jsou společně s malou přilehlou částí sousedního Jemenu jediným místem Arabského poloostrova, kam zasahují jihozápadní monzuny.

Mezi červencem a zářím jsou monzuny zdrojem srážek, jež zavlažují celou oblast a dávají jí, pro Arábii netypickou, zelenou barvu vegetace. Během tohoto období, které je zde nazýváno jako charíf, spadne v Salále asi 55 mm a v okolních horách více než 200 mm srážek [4]. Relativní vlhkost vzduchu stoupá v celé oblasti z 50 na 85 %.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. www.geonames.de. www.geonames.de [online]. [cit. 2010-05-21]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-10-11. 
  2. www.omanet.om. www.omanet.om [online]. [cit. 21-05-2010]. Dostupné v archivu pořízeném dne 25-08-2010. 
  3. Archivovaná kopie. www.onwar.com [online]. [cit. 2014-10-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2002-10-30. 
  4. Archivovaná kopie. www.whatwecanoffer.com [online]. [cit. 2010-06-11]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-07-09. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]