Dawn Frenchová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dawn Frenchová
Narození11. října 1957 (66 let)
Holyhead
Alma materCentral School of Speech and Drama
Caistor Grammar School
Plymouth College
ChoťLenny Henry (1984–2010)
Mark Bignell (od 2013)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dawn Roma Frenchová[1] (* 11. října 1957, Holyhead, Wales) je britská herečka a komička. Je známá především díky komediálnímu seriálu French & Saunders, v němž spolupracovala s Jennifer Saundersovou.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Frenchová začala svou kariéru jako členka skupiny The Comic Strip. Tato skupina komiků byla součástí alternativní komediální scény v Anglii na počátku 80. let. V této době se také seznámila se svým budoucím manželem Lennym Henrym, za kterého byla provdána až do roku 2010 a adoptovala s ním dceru. Během studií na londýnské Central School of Speech and Drama se seznámila se svou budoucí partnerkou Jennifer Saundersovou. V roce 1987 spolu začali natáčet britský komediální seriál French & Saunders.

Frenchová se již léta podílí na charitativním projektu Comic Relief, z něhož mimo jiné vzešel „Red Nose Day“. Společně s Jennifer Saundersovou přispívá téměř každý rok novými skeči do anglických pořadů. V této souvislosti se také podílela na různých hudebních projektech, včetně benefiční verze hitu BeatlesHelp!“, kterou French & Saunders nazpívali jako Lananeeneenoonoo společně s popovou skupinou Bananarama.

Frenchová je také úspěšnou divadelní herečkou a občas se objevuje ve filmech. Hrála například „Tlustou dámu“ ve filmu Harry Potter a vězeň z Azkabanu. Je známá také jako dabérka ve filmech jako Daleká cesta za domovem. V roce 2005 jsme její hlas mohli slyšet v původní verzi filmu Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň jako paní Bobrovou.

V letech 1994–2007 hrála hlavní roli v britském sitcomu The Vicar of Dibley. V roce 2008 ztvárnila vévodkyni z Crackentorpu v opeře Gaetana Donizettiho Dcera pluku v Royal Opera House.

Filmografie (výběr)[editovat | editovat zdroj]

Film[editovat | editovat zdroj]

Televize[editovat | editovat zdroj]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Dawn French na německé Wikipedii.

  1. Dawn French: I just had a lot of fun - Film and tv - Entertainment - Manchester Evening News. web.archive.org [online]. 2007-09-30 [cit. 2022-03-22]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2007-09-30. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]