Dar (Star Trek: Vesmírná loď Voyager)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Dar (Star Trek))
Dar
Pův. názevThe Gift
Číslořada 4
díl 2
Původní TVUPN
Premiéra10. září 1997
Česká TVČT1
Česká premiéra22. ledna 1999[1]
Tvorba
ScénářJoe Menosky
RežieAnson Williams
Prod. kód170
Obsah
Rok2374
Hvězdné datum51008.0
Hosté
Posloupnost dílů
← Předchozí
Škorpion
Následující →
Nemesis
Seznam dílů seriálu Star Trek: Vesmírná loď Voyager
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dar (v anglickém originále The Gift) je v pořadí druhá epizoda čtvrté řady seriálu Star Trek: Vesmírná loď Voyager. V USA byla poprvé odvysílána 10. září 1997, v Česku měla premiéru 22. ledna 1999.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Sedmá z devíti se pomalu proti své vůli zbavuje borgských implantátů, které její tělo začíná odmítat. Doktor je před rozhodnutím, zda poslechnout přání pacienta a nechat ji zemřít, nebo zda jí proti její vůli pomoci. Tohoto rozhodnutí ho zbaví kapitán Janewayová, která se rozhodne pro záchranu.

Při odstraňování implantátu v mozku zjistí, že Kes začíná mít zvýšenou aktivitu telepatických center v mozku a dokáže myšlenkou odpojit implantáty. Po doporučení kapitána a Tuvoka jde s Tuvokovou pomocí tyto schopnosti zkoumat a snažit se je ovládat.

Sedmá z devíti dostane možnost pomoci B'Elanně Torresové odstranit borgská zařízení z pohonu, který není možný dosáhnout warp rychlosti, takže zatím musí letět impulsní rychlostí. Při této pomoci objeví subprostorový vysílač, který se pokusí použít k navázání kontaktu s Borgy. Tuto snahu jí překazí Kes se svými novými schopnosti, ale její ovládání telepatických schopností se začnou vymykat kontrole.

Sedmá je uvězněná ve vězení, kde se projevuje její závislost na spojení s ostatními Borgy a delirium z toho, že je neslyší.

Kes málem zničí loď, tak jí kapitán dá raketoplán, Kes se v něm promění na energii a pošle Voyager o 9 500 světelných let blíže domů. Sedmá je na konci dílu už téměř lidská, ale stále musí používat odpočinkové borgské kóje k regeneraci.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The gift [online]. StarTrek.cz [cit. 2013-07-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-05. 
  2. Episode Credits [online]. TrekCore [cit. 2013-07-15]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • (anglicky) Dar na oficiální stránce StarTrek.com
  • (anglicky) Dar na Memory Alpha
  • (anglicky) Dar na TrekCore
  • Dar na CZ Kontinuum