Dandeny Muñoz Mosquera

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dandeny Muñoz Mosquera
Narození25. srpna 1965 (58 let)
Medellín
Povolánínájemný vrah
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dandeny Muñoz Mosquera, přezdívaný "La Quica",[1] byl kolumbijský zločinec, hlavní zabiják Medellínského kartelu z Kolumbie.

Muñoz Mosquera byl zodpovědný za smrt neznámého počtu lidí, odhaduje se že jich bylo alespoň několik stovek. Zabíjel jak nepohodlné členy Medellínského kartelu, tak rivaly z Kartelu Cali, policisty a vládní úředníky. Je také zodpovědný za bombu na palubě letu Avianca 203, která zabila 107 lidí.

V roce 1991 byl Muñoz Mosquera zadržen v Queensu v New Yorku, když cestoval na falešný pas. Byl usvědčen a odsouzen k 6 letům vězení. Zatímco si odpykával šestiletý trest, federální žalobci zjistili, že byl strůjcem atentátu na let Avianca 203. Muñoz byl obviněn ze spiknutí za účelem pašování a distribuce kokainu, vyděračství, ze zabití dvou občanů Spojených států a dalších kriminálních činů. Jeho první soudní řízení bylo prohlášeno za zmatečné a bylo nařízeno řízení nové. Byl uznán vinným ze všech vznesených obvinění a následně odsouzen k deseti po sobě jdoucím doživotním trestům + 45 let navíc. Byl umístěn do vězení ADX Florence ve státě Colorado.

V umění[editovat | editovat zdroj]

V seriálu Narcos je životem Mosquery inspirována postava zabijáka La Quica, kterou ztvárnil mexický herec Diego Cataño.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PRENDERGAST, Alan. The Hit Man Nobody Knows. www.westword.com. Westword, 17. května 2001. Dostupné online [cit. 8. ledna 2017].