Dal (jezero)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dal
Pohled na jezero z nedalekého kopce
Pohled na jezero z nedalekého kopce
Poloha
SvětadílAsie
StátIndieIndie Indie
státDžammú a Kašmír
Map
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha18 km²
Délka7,4 km
Šířka3,5 km
Objem983 hm³
Max. hloubka6 m
Ostatní
Nadm. výška1583 m n. m.
Pobřeží15 km
Přítok vodykanál Telbal Nallah z jezera Marsar
Odtok vodykanály Dal Gate, Nalla Amir do Džihlamu
OstrovySona Lank a Rupa Lank
SídlaŠrínagar
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dal (hindsky डल झील, kašmírsky دَل جیٖل, v kašmírštině znamená Dal jezero) je jezero v horském údolí Kašmíru, na jejímž břehu leží Šrínagar, letní hlavní město indického státu Džammú a Kašmír. Jezero má rozlohu 18 km², při zatopení přilehlých bažin až 22 km², průměrná hloubka činí 1,5 metru a maximální hloubka 6 metrů. Jezero leží v nadmořské výšce 1583 m. Jezero bývá díky své poloze mezi horskými štíty nazýváno „Klenot v koruně Kašmíru“.

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Výška hladiny jezera je regulovaná. Je napájeno kanálem Telbal Nallah z jezera Marsar a voda je odváděna dvěma kanály Dal Gate a Nalla Amir do řeky Džihlam v povodí Indu.

Flóra[editovat | editovat zdroj]

Na hladině jezera roste nepukalka a lotos ořechonosný, charakteristickou zvláštností jsou plovoucí zahrady zvané rad, tvořené rohožemi pokrytými úrodnou prstí, využívané k pěstování zeleniny.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Díky nadmořské výšce u jezera v létě nepanují taková horka jako ve zbytku Indie, v zimě jezero občas i zamrzá. Britští koloniální úředníci využívali tuto oblast k rekreaci, z té doby se zachovalo množství hausbótů ve viktoriánském stylu. Násilnosti spojené s územním sporem o Kašmír však vedly k poklesu cizineckého ruchu a zhoršení životní úrovně místních obyvatel.

Místní obyvatelé brázdí jezero na šikárách, štíhlých člunech z cedrového dřeva. Ekonomicky významný je lov ryb, především kaprů a marinek (schizothorax). Intenzivní využívání jezera vede ke značné eutrofizaci.

Na březích Dalského jezera se zachovala architektura z mughalského období, jako zahrady Šalímar Bágh a Nišat Bágh nebo mešita Hazratbal. V té době také vznikl na jezeře umělý ostrov Čár Činar, což znamená „ostrov čtyř platanů“.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]