D-Link

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
D-Link
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formaIncorporated
Datum založení1986
ZakladatelKen Kao
Adresa sídlaTchaj-pej, Tchaj-wan
Klíčoví lidéJohn Lee
Charakteristika firmy
Oblast činnostisíťové zařízení
ProduktyWLAN, router, Kabelový modem, síťová karta a síťové zařízení
Identifikátory
Oficiální webwww.dlink.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

D-Link Corporation je společnost založená v roce 1986 v Tchaj-peji jako Datex Systems Inc. Začínala jako dodavatel síťových karet a postupně se stala konstruktérem, vývojářem a výrobcem síťových řešení pro spotřebitelský i firemní trh.

V roce 2007 byla přední společností v oboru sítí na světovém trhu v segmentu malých a středních podniků (SMB) s podílem 21,9 %[1] a v březnu 2008 se stala světovým lídrem v dodávkách Wi-Fi produktů s 33% podílem z celého trhu.[2] V roce 2007 byla společnost zařazena do „Info Tech 100“, seznamu nejlepších světových IT společností. Byla také vyhodnocena časopisem BusinessWeek jako 9. nejlepší IT společnost na světě z hlediska zisku jejích akcionářů.[3]

Společnost má 127 prodejních poboček v 64 zemích a 10 globálních distribučních center, která obsluhují 100 zemí po celém světě. D-Link využívá nepřímý kanálový model a prodává přes distributory, dealery, maloobchodníky, prodejce s přidanou hodnotou (VARS) a poskytovatele telekomunikačních služeb.

Hlavními konkurenty společnosti jsou Cisco, Netgear, HP a 3Com.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Společnost D-Link Corporation změnila svoje jméno z původního Datex Systems Inc. v roce 1994, kdy se stala veřejnou obchodní společností a zároveň první síťovou společností na Tchajwanské burze. Nyní je veřejně obchodována na burzách TSEC a NSE. Byla založena sedmi lidmi, mezi nimiž byl také Ken Kao, nedávno zesnulý předseda D-Link. Její nynější představitel Tony Tsao byl jmenován výkonným ředitelem a prezidentem 21. června 2008.[4]

Portfolio produktů[editovat | editovat zdroj]

Produkty D-Link jsou zaměřeny na síťový a komunikační trh. Mezi produkty pro podniky patří firemní přepínače (switche), zabezpečovací a bezdrátová zařízení, zatímco spotřebitelské produkty představují domácí bezdrátová a širokopásmová zařízení a také produkty pro digitální domácnost (například přehrávače médií, úložiště dat a dohlížecí zařízení).

D-Link byl první síťovou společností, která uvedla produkty pro Green Ethernet[5], když použila technologii pro úsporu energie u svých neřiditelných smart přepínačů a později také u svých bezdrátových směrovačů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://emops.twse.com.tw/emops_all.htm
  2. Na základě údajů z In-Stat Q1 2007 Wireless LAN Equipment Market Share Report
  3. In-Stat Q4/07 WLAN Market Share Report
  4. BusinessWeek Magazine „Info Tech 100“ – vydáno 2. července 2007
  5. www.dlink.com [online]. [cit. 22-10-2008]. Dostupné v archivu pořízeném dne 19-10-2008. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]