Dům U Bílého lva (Malé náměstí)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
U bílého lva
Měšťanský dům U Bílého lva č.p. 143 / č.o. 2, Malé náměstí, Staré Město pražské
Měšťanský dům U Bílého lva č.p. 143 / č.o. 2, Malé náměstí, Staré Město pražské
Základní informace
Pojmenováno počeský lev
Poloha
AdresaMalé náměstí 143/2, Staré Město, ČeskoČesko Česko
UliceMalé náměstí
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky44503/1-62 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dům U Bílého lva je měšťanský dům pozdně barokně upravený po roce 1769, který stojí na Malém náměstí č.p. 143 / č.o. 2 na Starém Městě pražském.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Nejstarší dochované části domu se datují do rané gotiky a dnes jsou v suterénu budovy. Gotický je také portál z doby kolem roku 1400 a některé další části. Druhé patro je původně renesanční z doby kolem r. 1600. Třetí patro a fasáda je z nejpozdějšího baroku a bývají datovány po roce 1769. V roce 1861 byla provedena velká přestavba podle plánů Petra Holečka.

Dům má tři patra o pěti osách. Přízemí je zdobeno pásovou rustikou. Vpravo je výkladec, vlevo gotický portál se znakem českého státu ve vrcholu. V přední části bývalého průjezdu je křížová klenba s pásky na hranách, v průsečících lístečky. Suterén má dvě úrovně, druhá byla vybudována v době gotiky, ale až po suterénu v první úrovni. Suprafenestry v prvním patře jsou zdobeny štukem, v 1. a 2. patře jsou završeny nadokenními římsami. Z mansardové střechy vystupují 3 barokní vikýře.

Interiér domu byl radikálně poničen, když byl dům za 2. světové války připojen k sousednímu domu č.p. 142.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

  • V roce 1487 byla v tomto domě založena nejstarší pražská tiskárna. Měšťané Starého Města pražského – Severýn Kramář, Jan Pytlík a další - zde vydali kompletní text Bible (tzv. pražské). Poslední část byla vydána až v roce 1488.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  • Kolektiv autorů za vedení a redakce Pavla Vlčka. Umělecké památky Prahy. Staré Město – Josefov. 1. vyd. Praha: Academia 1996, s. 179.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]