Dům Sovětů (Kaliningrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dům Sovětů
Dům Sovětů v roce 2016
Dům Sovětů v roce 2016
Základní informace
SlohSoviet Modernist architecture
ArchitektLev Valentinovič Misožnikov
Poloha
AdresaKaliningrad, RuskoRusko Rusko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dům Sovětů (rusky Дом советов) v Kaliningradu je velká mnohopatrová betonová stavba nacházející se ve čtvrti Altstadt (rusky Альтштадт) na místě, kde stával královecký hrad.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původní hrad byl výrazně poškozen během britského bombardování města v srpnu 1944, kdy kompletně vyhořel a zachovaly se pouze obvodové zdi. Ty vydržely i boj o město mezi Wehrmachtem a Rudou armádou v dubnu 1945. Po válce Královec připadl na základě Postupimské dohody Sovětskému svazu. Město mělo být nově vybudováno jako ukázka sovětského modelového města. Většina budov připomínající původní německé obyvatelstvo byla zbořena či přestavěna. Ruiny hradu byly i přes protesty místních odstřeleny v roce 1968 a to na přímý Brežněvův rozkaz. Samotné výbuchy vedly k nestabilitě podloží, které následně nebylo schopné nést mnohopatrovou budovu.

Plány na novou budovu byly silně ovlivněny Lúciem Costou a Oscarem Niemeyerem, kteří byli autory plánů nového hlavního města Brazílie. Vítězným se stal návrh Lva Misožnikova. Se stavbou budovy, která měla sloužit jako hlavní administrativní středisko Kaliningradské oblasti začal v roce 1970. Umístění velké betonové stavby na ruiny hradu, který sám byl postaven na bažinatém podloží vedlo k velkým problémům se statikou budovy. Stavba byla zastavena v roce 1985 kvůli nedostatku financí. Pokus dokončit stavbu pomocí dánských investic v roce 1992 nevyšel, a tak budova zůstala dlouho opuštěná.

V roce 2005 při 60. výročí obnovy Kaliningradu byl dům při příležitosti návštěvy prezidenta Putina celý znovu natřen a nainstalována okna. Celá rekonstrukce vzbudila kritiku a označení Domu Sovětů za moderní Potěmkinovu vesnici. Interiér zůstal i nadále nevyužíván. Názory na stavbu se různily, a to od nejhorší stavby ruské architektury až po velmi dobrý příklad brutalismu (před natřením).

V listopadu 2020 bylo rozhodnuto o demolici budovy. Podle znaleckého posudku byla budova z důvodu dlouhodobého nepoužívání výrazně poškozena a je ekonomičtější celý dům zbourat a postavit nový[1]. Samotná demolice začala v květnu 2023 a plánuje se na 14 měsíců[2].

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Budově místní s nadsázkou říkají zahrabaný robot, jelikož její vzhled připomíná hlavu obřího robota pohřbeného do země až po ramena, a je tak neoficiálním symbolem města. O propadání podloží zase kolují povídačky, že se jedná o tzv. pruskou pomstu.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]