Chlorsilany

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Chlorsilany jsou skupina organokřemičitých sloučenin, které mají v molekulách nejméně jednu vazbu křemíkchlor. Jejich základní sloučeninou je chlorid křemičitý a nejvíce vyráběnou sloučeninou z této skupiny je trichlorsilan.[1]

Výroba[editovat | editovat zdroj]

Hydrochlorsilany[editovat | editovat zdroj]

Hydrochlorsilany se vyrábí Müllerovým–Rochowovým procesem, který spočívá v reakci křemíkuchlorovodíkem za vysoké teploty a přítomnosti mědi jako katalyzátoru. Souhrnná rovnice vypadá takto:

2 Si + 6 HCl → 2 HSiCl3 + 2 H2

Trichlorsilan (HSiCl3) je hlavním produktem; dichlorsilan (H2SiCl2) a chlorid křemičitý vznikají jako vedlejší produkty. Tento postup nezávisle na sobě objevili Eugene G. Rochow a Richard Müller v roce 1940.

Methylchlorsilany[editovat | editovat zdroj]

Methyltrichlorsilan (CH3SiCl3), dimethyldichlorsilan ((CH3)2SiCl2) a trimethylsilylchlorid ((CH3)3SiCl) se vyrábějí podobně jako hydrochlorsilany. Jedná se o významná organokřemičitá činidla.

Reakce[editovat | editovat zdroj]

Chlorsilany reagují s vodou za vzniku chlorovodíku, siloxanů a někdy i oxidu křemičitého. Z trimethylsilylchloridu se takto tvoří hexamethyldisiloxan:

2 (CH3)3SiCl + H2O → [(CH3)3Si]2O + 2 HCl

Produkt obdobné reakce dimethyldichlorsilanu bude polymerní nebo cyklický siloxan:

n (CH3)2SiCl2 + n H2O → [(CH3)2SiO]n + 2n HCl

Použití[editovat | editovat zdroj]

Chlorid křemičitý a trichlorsilan jsou meziprodukty při výrobě ultračistého křemíku na výrobu polovodičů. Chlorsilany získané ze surového křemíku procházejí frakční destilací a následně jsou redukovány vodíkem na křemík obsahující nanejvýš 10−9 % nečistot.

Organické chlorsilany se používají jako složky nátěrů na křemíkové a skleněné předměty a při výrobě polysiloxanů. Nejčastěji se k tomuto účelu používají methylsiloxany, lze ovšem použít i fenylchlorsilany.

Methylchlorsilany mohou mít jednu až tři methylové skupiny. Dichlordimethylsilany obsahují dva atomy chloru a reakcí s vodou z nich tak vznikají lineární řetězce vazeb Si-Si podobných etherům. Stejně jako u polyetherů zde vzniká polymer, konkrétně polydimethylsiloxan (PDMS). K rozvětvování jeho řetězců a tvorbě překřížených struktur lze použít trichlormethylsilan, zatímco chlortrimethylsilan see použije na vytváření hlavního řetězce a sníýžení molekulové hmotnosti výsledného produktu.

Použitím různých skupiny odvozených od kyselin, jako je acetyl, namísto chloru se chemické vlastnbosti vzniklého polymeru příliš nezmění. Takovéto analogy chlorsilanů jsou běžně obsaženy v tmelech a lepidlech a díky omezené toxicitě se také používají na výrobu silikonu pro lékařské účely.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Chlorosilane na anglické Wikipedii.

  1. RÖSCH, Lutz; JOHN, Peter; REITMEIER, Rudolf. Silicon Compounds, Organic. Příprava vydání Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA. Weinheim, Germany: Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA Dostupné online. ISBN 978-3-527-30673-2. DOI 10.1002/14356007.a24_021. S. a24_021. (anglicky) DOI: 10.1002/14356007.a24_021. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]