Bulevar heroja sa Košara

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bulevar heroja sa Košara
Umístění
StátSrbskoSrbsko Srbsko
MěstoBělehrad
Poloha
Historie
Pojmenováno poBattle of Košare
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bulevar heroja sa Košara (srbsky , Булевар хероја са Кошара) je ulice v Bělehradu, v místní části Novi Beograd. Cca 3 km dlouhá třída vede ve směru severozápad-jihovýchod. Je pojmenována po bojovnících z bitvy o Košare během války v Kosovu v roce 1999. Na svém severozápadním konci přechází v třídu Nikoly Dobroviće v lokalitě Tošin bunar a na jihovýchodním potom v Most na Adě.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ulice měla vzniknout v rámci plánované sítě celého Nového Bělehradu tak, jak jej vyprojektoval Nikola Dobrović a jak byl po roce 1950 uskutečněn. Nebyla však až do druhé dekády 21. století zrealizována.[1] Vede paralelně vedle trati Bělehrad–Záhřeb, a to v úseku mezi nádražími Tošin Bunar a Novi Beograd. Po válce v Kosovu získala současný název; bělehradský magistrát jej vybral v anketě, v níž hlasovali v roce 2017 obyvatelé pomocí mobilních telefonů. V 21. století díky vynikající dopravní obslužnosti a blízkosti bělehradského centra zde vyrostla řada budov.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o dopravně velmi rušnou třídu určenou pro tranzitní dopravu. Má tři jízdní pruhy po každé straně oddělené zeleným pásem a není typickou městskou třídou.[2]

Významné objekty[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Bulevar koji spaja Tošin bunar i Most na Adi zvaće se po herojima sa Košara. Novosti Dana [online]. [cit. 2024-01-17]. Dostupné online. (srbsky) 
  2. Булевар хероја са Кошара: Једно од најсабласнијих места Новог Београда, тамо не постоји ниједна зграда. Hronograf [online]. [cit. 2024-01-17]. Dostupné online. (srbsky)