Bruniquel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bruniquel
Mladý a Starý hrad
Mladý a Starý hrad
Bruniquel – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška130 m n. m.
StátFrancieFrancie Francie
Bruniquel
Bruniquel
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha33,2 km²
Počet obyvatel626 (2021)[1]
Hustota zalidnění18,9 obyv./km²
Správa
Oficiální webwww.bruniquel.fr
E-mailcommune-de-bruniquel@wanadoo.fr a mairie@bruniquel.fr
PSČ82800
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bruniquel je historická francouzská obec v departementu Tarn-et-Garonne v regionu Okcitánie. Leží na soutoku řek Vère a Aveyron a má přibližně 626[1] obyvatel.

Dominantou obce je Châteaux de Bruniquel („Hrady Bruniqel“) na skalní ostrohu. Podle legendy hrad založila v 6. století franská královna Brunhilda. Dnešní Starý hrad byl vystavěn v 12.–13. století jako strážný hrad cesty údolím mezi Quercy a Albigeois. Pobýval zde Vilém z Tudely, autor první části písně o albigenské křížové výpravě proti katarům. Mladý hrad byl postaven v době renesanční na přelomu 15. a 16. století.

Vrhač oštěpů ve tvaru plazící se hyeny

V obci v jeskyních pod hradem se nachází několik významných pravěkých nalezišť. Nejvýznamnější Abri de Bruniquel poskytlo řemeslné a umělecké předměty lovců-sběračů z období magdalénienu (asi 17,5 až 12,5 tisíc let B. P.). Patří k nim jehly, hroty harpun a oštěpů, vrhač oštěpů ve tvaru mamuta ze sobího rohu a plastika páru plavajících sobů z mamutoviny, oboje poslední jmenované ve sbírkách Britského muzea.

Nachází se zde několik přírodních chráněných území včetně tří Natura 2000.

Na hradě se natáčel dramatický válečný film Stará puška z roku 1975. Od roku 1997 se na něm pořádá letní festival zasvěcený dílům Jacquese Offenbacha.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Populations légales 2021. INSEE. 28. prosince 2023. Dostupné online.
  2. Festival des Châteaux de Bruniquel [online]. Bruniquel: Compagnie de la Tour Brunehaut, rev. 2024 [cit. 2024-05-16]. Dostupné online. (francouzsky)