Bread and Puppet Theater

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bread and Puppet Theater
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Vznik1963
Další informace
Souřadnice
Oficiální webOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bread and Puppet Theater je loutkové divadlo, které vzniklo roku 1963 a sídlí na farmě v Gloveru v americkém státě Vermont. Jeho ředitelem je Peter Schumann. Divadlo se vyznačuje důrazem na komunitní život a politickou angažovanost.

Založili je na newyorské Lower East Side východoevropští přistěhovalci Elke a Peter Schumannovi.[1] Soubor se zařadil k výrazným hybatelům kontrakultury 60. let, ve své tvorbě vystupoval proti účasti USA ve vietnamské válce a sociální i rasové nerovnosti. Členové se účastnili mnoha demonstrací a happeningů, podpořili mj. Zapatovu armádu národního osvobození v Mexiku. S divadlem spolupracovala spisovatelka Grace Paleyová. K významným inscenacím patřily Fire, Birdcatcher in Hell, The Cry of the People for Meat, Stations of the Cross a Men of Flesh and Cardboard. Tvorba divadla vychází z mytologie a středověkých moralit, využívá karikaturně pojaté loutky v nadživotní velikosti, inspiruje se prvky pouličního umění, jako je tanec na chůdách.[2] Představení doprovází hudební těleso Bread & Puppet Circus Band.

Bread and Puppet Theater se hlásí k programu „levného umění“, odmítá sponzoring a žije pouze z dobrovolného vstupného.[3] Loutky a masky vytvářejí členové souboru z přírodních materiálů. Název divadla znamená „chléb a loutky“ a odkazuje ke zvyku divadelníků péct domácí chléb a podávat ho divákům zdarma s aioli, což vyjadřuje přesvědčení, že umění by mělo být pro člověka každodenním pokrmem.[4] Divadlo má vlastní muzeum s rozsáhlou kolekcí loutek a provozuje vydavatelství knih. Do roku 1998 také pořádalo v Gloveru kulturní festival Our Domestic Resurrection Circus. Bread and Puppet Theater se objevil ve filmovém muzikálu Julie Taymorové Napříč vesmírem. V roce 1978 se stal soubor jedním z držitelů Erasmovy ceny.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Divadlo jako každodenní chléb (P. Kalandrová, D. Kumermann). novyprostor.cz [online]. [cit. 2023-10-31]. Dostupné online. 
  2. Bread and Puppet Theater [online]. 2016-05-27 [cit. 2023-10-31]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Bread and Puppet Theater. hemisphericinstitute.org [online]. [cit. 2023-10-31]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Loutkář online. www.loutkar.eu [online]. [cit. 2023-10-31]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]