Bodenwöhr

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bodenwöhr
Bodenwöhr – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška374mnm m n. m.
StátNěmeckoNěmecko Německo
Spolková zeměBavorsko
Vládní obvodHorní Falc
Zemský okresSchwandorf
Bodenwöhr
Bodenwöhr
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha54,2 km²
Počet obyvatel4 446
Hustota zalidnění82 obyv./km²
Správa
StarostaRichard Stabl
Oficiální webwww.bodenwoehr.de/startseite/
Telefonní předvolba09434
PSČ92439
Označení vozidelSAD
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bodenwöhr je německá obec v zemském okrese Schwandorf ve vládním obvodu Horní Falc spolkové země Bavorsko. Obec je státem uznaným lázeňským místem.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Obec se nachází v Horní Falci v přírodním parku Hornobavorský les na železniční trati Schwandorf-Cham. Obec leží u jezera Hammersee, osm kilometrů dlouhé přehradní nádrže, vybudované již v 15. století pro napájení hamrů na tavbu železa. Na východě je nádrž rozšířena o rybník Warbrucker Weiher a na severozápadě o rybník Weichselbrunnweiher. Vodní plochy napájí potoky Schafgraben, Gleixnerbach, Reichertweiher Graben, Pechmühlbach, Schwarzenbach. Vodu odvádí potok Sulzbach do řeky Řezné směrem k Nittenau.

Sousední obce[editovat | editovat zdroj]

Bodenwöhr sousedí s následujícími obcemi od jihu: Bruck in der Oberpfalz, Steinberg am See, Wackersdorf, Neunburg vorm Wald, Neukirchen-Balbini v okrese Schwandorf a Roding v okrese Cham.

Růžice kompasu Wappen von Wackersdorf
Wackersdorf
10 km
Wappen von Neunburg vorm Wald
Neunburg vorm Wald
10 km
Wappen von Neunburg vorm Wald
Neunburg vorm Wald
10 km
Růžice kompasu
Wappen von Wackersdorf
Wackersdorf
10 km
Sever Wappen von Neukirchen-Balbini
Neukirchen-Balbini
10 km
Západ   Bodenwöhr   Východ
Jih
Wappen von Steinberg am See
Steinberg am See
9 km
Wappen von Bruck in der Oberpfalz
Bruck in der Oberpfalz
2 km
Wappen von Roding
Roding
18 km

Historie[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1123, kdy je zmiňována jako Potenwre. Před rokem 1464 byl v Bodenwöhru založen železný hamr. Se vznikem politických obcí v Bavorsku v roce 1818 byla obec přiřazena k obci Neuenschwand.

Kultura a památky[editovat | editovat zdroj]

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

  • Farní kostel sv. Barbory: Byl postaven v letech 1948 až 1950 podle plánů architekta Hanse Beckera. Kostel stylově vychází z typu románské baziliky. Jako stavební materiál byl mimo jiné použit pískovec z katastru obce Bodenwöhr.
  • Hrad Altenschwand
  • Zámek Taxöldern
  • Zámek Bodenwöhr
  • Neoficiální památník odporu proti vybudování úložiště jaderného odpadu Franzisken-Materln

Přírodní památky[editovat | editovat zdroj]

  • Přírodní rezervace rybník Weichselbrunner a suchý borový les u Bodenwöhru
  • Přírodní rezervace lesní vřesoviště východně od Bodenwöhru a Brucku v Horní Falci
  • Přírodní rezervace Pfahl

Jižně od části obce Pingarten se nachází bývalý porfyrový lom Pingarten. Opuštěný lom patří mezi 100 nejkrásnějších geotopů Bavorska.

Turismus[editovat | editovat zdroj]

Jezero Hammersee je bohaté na ryby a nabízí možnosti rybolovu, koupání a bezmotorové plavby. Přímo u jezera (vodní plocha 34 ha, délka 8 km) se nacházejí tři kempy. Na březích jezera jsou vybudovány pláže a oficiální místa ke koupání.

V obci se nachází řada rekreačních bytů, penzionů, restaurací a hotelů, některé v bezprostřední blízkosti jezera, jiné v ostatních částech obce.

Podél bývalé železniční trati Bodenwöhr-Rötz vede udržovaná cyklostezka Regen-Schwarzach (Nittenau-Neunburg). Na kole se po ní lze vydat na sever přes Neunburg vorm Wald a Kröblitz údolím Švarcavy k jezeru Eixendorf.

V okolní lesní a jezerní krajině jsou značené okružní a tematické turistické trasy. Bývalý vojenský výcvikový prostor jižně od Wahrbruckských rybníků se stal klidnou přírodní rezervací.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Nádraží Bodenwöhr Nord ve části obce Blechhammer leží na železniční trati Schwandorf-Furth im Wald, která byla zprovozněna v lednu 1861. Přes Schwandorf je vedeno dálkové spojení do Norimberku, Mnichova a přes Furth im Wald do Domažlic a Prahy.

Odbočuje zde železniční trať Bodenwöhr-Nittenau, na které je provozována pouze nákladní doprava. Železniční trať Bodenwöhr-Rötz přestala být využívána a byla přeměněna na cyklostezku. U obou tratí bylo nádraží na hlavní trati Norimberk-Praha rušným osobním i nákladním nádražím, proto má rozsáhlou kolejovou plochu a nástupiště jsou propojena podchodovým tunelem. Až do roku 2007 sloužila stanice jako nakládací stanice pro vojáky umístěné v areálu Neunburg vorm Wald.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bodenwöhr na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]