Bobi Wine

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bobi Wine
Narození12. února 1982 (42 let)
Nkozi Hospital
BydlištěWakiso District
NárodnostBaganda
Alma materUniverzita Makerere
International University of East Africa
Kitante Hill Secondary School
Povolánípolitik, hudebník, podnikatel, boxer a filmový herec
Politické stranynezávislý (do 2020)
National Unity Platform (od 2020)
ChoťBarbie Itungo Kyagulanyi (od 2011)
FunkceMember of the Parliament of Uganda (2017–2021)
Webbobiwine.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bobi Wine, vlastním jménem Robert Kyagulanyi Ssentamu (* 12. února 1982, Nkozi) je ugandský zpěvák, herec a politik. Pochází z kmene Baganda a vyrostl v chudinské čtvrti Kamwookya. Je ženatý a má čtyři děti.

Vystudoval umělecký obor na Makerere University. Jeho hudba vychází ze stylů reggae a afrobeat. Šestkrát získal hudební cenu Pearl of Africa Music Awards. Hrál také hlavní mužskou roli ve filmu Situka.

V roce 2012 zahájil veřejné tažení za zlepšení ugandského zdravotnictví, spolupracuje také s dobročinnou organizací Save the Children. V roce 2017 byl zvolen poslancem a od roku 2020 je předsedou opoziční strany National Unity Platform. Ve svém programu slibuje konec korupce a obrací se především na mládež.[1] Časopis Foreign Policy ho zařadil na svůj seznam globálních myslitelů.

V prezidentských volbách v lednu 2021 byl hlavním protikandidátem Yoweri Museveniho. Během kampaně byl zatčen pod záminkou, že jeho shromáždění porušují protikoronavirová opatření.[2] Následovaly protesty, které potlačila armáda. Ve volbách skončil se ziskem 34,8 procenta na druhém místě, výsledek však odmítl uznat a obvinil vládnoucí režim z volebních podvodů.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Facebook před volbami v Ugandě zablokoval účty propojené s vládou. Novinky.cz [online]. Borgis [cit. 2021-03-18]. Dostupné online. 
  2. Seznam Zprávy [online]. Seznam.cz [cit. 2021-03-18]. Dostupné online. 
  3. Museveniho věčný režim přečkal další volby, opozice se ale nevzdává. Deník Referendum [online]. [cit. 2021-03-18]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]