Bečváry (nový zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nový bečvárský zámek
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Slohrokokový
Výstavbaokolo r. 1800
Zánik1982
StavebníkKarel Ludvík Rakousko-Těšínský
Další majiteléHabsburkové
Poloha
AdresaBečváry, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Bečváry (nový zámek)
Bečváry (nový zámek)
Bečváry (nový zámek), Česko
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nový zámek v Bečvárech stával v areálu dvora starého zámku v obci Bečváry.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Zámek nechal kolem roku 1800 postavit majitel bečvárského panství arcivévoda Karel Ludvík.[1] Důvodem stavby byla nutnost vybudovat nové prostory, hlavně pro pokoje pro hosty, jelikož starý zámek se v tomto směru ukázal jako nedostačující. Mimo nich sem byla umístěna také správa panství. V roce 1824 koupil panství Martin Liška ze Stříbra a pokoje nového zámku sloužily jako kanceláře a byty pro úředníky. Část byla také přestavěna na pivovar, takže byla vybudována nástavba s komínem v severním průčelí. Po roce 1945 jej využívalo JZD jako byty, kanceláře a skladiště. Zámek bez údržby postupně chátral, až byl v roce 1982 zbořen.

Podoba[editovat | editovat zdroj]

Jednalo se jednopatrovou budovu obdélníkového půdorysu s mansardovou střechou. Stavba byla zakončena třemi mělkými rizality na koncích a uprostřed a jedním velkým středovým rizalitem v severním průčelí.[2] Fasáda byla vytvořena v rokokovém stylu. Hlavní vstup byl vystavěn v jižní části, směrem ze dvora.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. NOVÁK, Jan. Zaniklé obce po roce 1945: Bečváry Nový zámek. www.zanikleobce.cz [online]. 2006-27-02 [cit. 2019-11-30]. Dostupné online. 
  2. Cesty a památky: Bečváry - nový zámek. www.cestyapamatky.cz [online]. Start:2008- [cit. 2019-11-25]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]