Benvenut Fuchs

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Benvenut Fuchs OFM
kněz
Zasvěcený život
Institutfrantiškáni
Svěcení
Službykooperátor
Osobní údaje
Datum úmrtí6. prosinec 1799
Místo úmrtíValašsko
Povoláníspisovatel a kněz
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Benvenut Fuchs (?-1799) byl františkán a pastoračně činný kněz působící v českých zemích. Jako františkán byl pravděpodobně zasažen josefínskými reformami, které uzavřely část františkánských klášterů a v dalších omezily počet řeholníků. Působil totiž mimo řád, aniž by z něj vystoupil, konkrétně jako pomocný kněz (kooperátor) v blíže neznámé farnosti.[1] Snad to bylo někde na Moravě, neboť v místě zvaném „Walacho“, zřejmě tedy někde na Valašsku, také dle řádového nekrologia 6. prosince 1799 zemřel.

Jeho v té době prakticky nejnižší a nejhůře ohodnocená kněžská funkce kooperátora – pomocného kněze se odvíjela spíše od nedostupnosti vyšších a finančně výhodnějších církevních úřadů, u nichž bývaly nezřídka uplatňovány osobnostní zájmy a kontakty, než od Fuchsových schopností. Dva roky před smrtí a po zřejmě více než deseti letech mimo klášter mu totiž byla tiskem vydána kniha Weystraha od wsselikého Bludu skrze Přeswědčenj ze Slowa Božjho: že Učenj Sw. Sněmu Tridenského ... prawdiwé ... gest.[2] Jak název napovídá, jednalo se o obhajobu katolické církevní nauky určenou díky přístupné češtině širšímu gramotnému lidu. Dílo mohlo souviset s Fuchsovým působením na Valašsku, kde se evangelická víra udržovala dlouho i přes její zákazy v rekatolizačním období.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Funkci „kooperátor“ u něj uvádí nekrologium české františkánské provincie.
  2. W Holomaucy, wytisstěná v Jozeffy Hirnlowy, skrz Jozeffa Losertha, Faktora 1797. formát 8°. Viz VOBR, Jaroslav. České tisky Moravské zemské knihovny v Brně a jihomoravských klášterních knihoven z let 1501-1800. Brno: Moravská zemská knihovna v Brně, 2005. Č. 889. . Nebo Knihopis č. 16489, jenž ale uvádí dílo jako anonymní, autor je identifikován až v Dodatcích ke Knihopisu. Dochovaný exemplář v Národní knihovně ČR, signatura 54 J 14052, byl v digitální kopii zpřístupněn na Google Books (cit. 19.12.2017).