Bazilišek páskovaný

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxBazilišek páskovaný
alternativní popis obrázku chybí
Bazilišek páskovaný
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaplazi (Sauropsida)
Řádšupinatí (Squamata)
Čeleďbaziliškovití (Corytophanidae)
Binomické jméno
Basiliscus vittatus
Wiegmann, 1828
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bazilišek páskovaný (Basiliscus vittatus) je druh baziliška z řádu šupinatých. Jeho domovem je Panama, Belize, severozápadní Kolumbie a Kostarika, jako divoký druh byl ale také introdukován do Floridy.[2] Jeho přezdívka „Ježíšova ještěrka“ je odvozena od baziliškovy zvláštní schopnosti pomocí svých zadních nohou dokáže běhat po vodní hladině.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Samec tohoto plaza může měřit až 61 cm, samice bývají o něco menší. Váží od 200 do 600 g. Dožívají se maximálně 8 let. Ve volné přírodě ale umírají mnohem dříve. Mají tři hřebeny – na hlavě, těle a ocase, přičemž ty samečkovy jsou větší. Jejich zbarvení je obvykle hnědé s černými pruhy. Pruhy jsou obvykle na bocích a na hřbetě. Mají také bílý pruh, který se táhne od očí až k zadním nohám. Má dlouhé prsty a na nich ostré drápy.

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Samička klade 2-18 vajíček, pětkrát až osmkrát ročně. Z těch se asi po 3 měsících líhnou mláďata. Váží asi 2 gramy, měří cca 13 cm i s ocasem. Jejich vynikající maskování jim umožňuje nehybně ležet a nebýt spatřeni. První 3 dny života tráví žloutkový vak, poté samostatně přijímají malé cvrčky a kobylky. Dospívají v 1,5 roce života.

Běh po vodě[editovat | editovat zdroj]

Jak již bylo uvedeno, bazilišek páskovaný dokáže bez problému běhat po vodě. Baziliškové menšího vzrůstu mohou po vodě uběhnout 10-20 metrů, ti větší pak o něco méně. Této schopnosti využívá nejčastěji při ohrožení a útěku před predátorem. Rozevře blány na zadních nohách, a tak se vody dotýká větší plochou, dokáže se tedy udržen nad hladinou.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Brown basilisk na anglické Wikipedii.

  1. The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03].
  2. CONANT, Roger; COLLINS, Joseph. A Field Guide to Reptiles and Amphibians Eastern/Central North America. Boston, Massachusetts: Houghton Mifflin Company, 1991. Dostupné online. ISBN 0395583896. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]