Barrière d'Enfer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Barrière d'Enfer
Základní informace
Slohklasicistní architektura
ArchitektClaude Nicolas Ledoux
Poloha
AdresaQuartier du Montparnasse, FrancieFrancie Francie
UlicePlace Denfert-Rochereau
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památkyPA00086609
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Barrière d'Enfer je bývalá brána v Paříži, která byla součástí pařížských hradeb vybudovaných pro výběr potravní daně. Celnice se nachází na Place Denfert-Rochereau ve 14. obvodu.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Hlavní trasy vedoucí z Barrière d'Enfer byly Boulevard d'Enfer (část dnešního Boulevardu Raspail), Rue d'Enfer (Avenue Denfert-Rochereau, Rue Henri-Barbusse a část Boulevardu Saint-Michel) a Boulevard Saint-Jacques.

Původ jména[editovat | editovat zdroj]

Název této brány ("Pekelná brána") je odvozen od rue d'Enfer vedoucí z předměstí Saint-Jacques. Brána stála na konci ulice. Dodnes není zřejmé, zda se jí říkalo "pekelná ulice", protože byla místo zhýralosti a krádeží. Nebo název vznikl zkomolením latinského via inferior (přes francouzské voie inférieure, tj. dolní silnice), přičemž rue Saint-Jacques na druhé straně se nazývala via superior (voie supérieure neboli horní silnice). Podle historika Michela Roblina je třeba v tomto jménu spíše než zkomoleninu slova via inferior vidět odvozeninu názvu brány bývalých hradeb Filipa II. Augusta, železná brána (porte "en fer").

Historie[editovat | editovat zdroj]

Brána se skládá ze dvou klasicistních pavilonů, které postavil architekt Claude-Nicolas Ledoux v roce 1787. Tyto budovy jsou zdobeny vlysy představující tanečnice, které vytvořil sochař Jean Guillaume Moitte. Brána je jednou ze čtyř zbývajících celnic, které se z daňových hradeb dochovaly.

Třetí scéna opery Bohéma, kterou složil Giacomo Puccini, a jejíž děj se odehrává v Paříži roku 1830, zobrazuje Mimi, jak opouští město u této brány a jde do krčmy nedaleko odtud.

V roce 1953 během výstavby dálnice A6, která začíná u Porte d'Orléans, na druhém konci Avenue du Général-Leclerc, bylo plánováno stržení obou pavilonů, aby se rozšířily jízdní pruhy. Zvítězila však památková péče podporovaná městskou radou.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Bývalá celnice se skládá ze dvou identických budov umístěných po obou stranách avenue du Colonel-Henri-Rol-Tanguy, která se sama nachází v ose avenue Denfert-Rochereau a avenue du Général-Leclerc:

Právě na památku tohoto obsazení Barrière d'Enfer byla dne 15. března 2004 u příležitosti oslav šedesátého výročí osvobození Paříže část Place Denfert-Rochereau mezi dvěma pavilony přejmenována na avenue du Colonel-Henri-Rol-Tanguy.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Barrière d'Enfer na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]