Atelopus průsvitný

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxAtelopus průsvitný
Chybí zde svobodný obrázek
Stupeň ohrožení podle IUCN
kriticky ohrožený
kriticky ohrožený druh[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaobojživelníci (Amphibia)
Řádžáby (Anura)
Čeleďropuchovití (Bufonidae)
RodAtelopus
DruhAtelopus průstvitný
Binomické jméno
Atelopus mindoensis
Peters, 1973
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Atelopus průstvitný (Atelopus mindoensis, Peters, 1973) je druh žáby z čeledi ropuchovitých. Jedná se o endemita Ekvádorských provincií Pichincha, Santo Domingo a Cotopaxi. Jeho přirozenými stanovišti jsou vlhké subtropické nebo tropické nížinné lesy, vlhké subtropické nebo tropické horské lesy a řeky. Má unikátní zelenočervené zbarvení s bílými skvrnami, a pro svou jedinečnost byl dříve považován za symbol údolí Mindo.

Je ohrožen chytridiomykózou a ztrátou přirozeného prostředí. V minulosti byl považován za pravděpodobně vyhynulého; naposledy byl spatřen 7. května 1989 v provincii Pichincha. Po následujících 30 let nebyl spatřen. Mlžné lesy, ve kterých přebýval, byly neprecizněji zdokumentovanými mlžnými lesy v Ekvádoru a v souvislosti s tím bylo jeho přežití a znovunalezení označeno za nepravděpodobné. V roce 2019 byl však na soukromém pozemku v mlžném lese objeven pozůstatek populace schopný rozmnožování; objev byl zdokumentován v roce 2020.[2] Tímto se atelopus průsvitný zařadil mezi mnoho dalších příslušníků svého rodu, kteří byli ve 21. století znovu objeveni po desetiletích bez pozorování.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Atelopus mindoensis na anglické Wikipedii.

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-02]
  2. Mindo Harlequin-Toad rediscovered | Tropical Herping [online]. [cit. 2020-04-20]. Dostupné online. 
  3. BARRIO-AMORÓS, César L.; COSTALES, Melissa; VIEIRA, José; OSTERMAN, Eric; KAISER, Hinrich; ARTEAGA, Alejandro. Back from extinction: rediscovery of the harlequin toad Atelopus mindoensis Peters, 1973 in Ecuador. Herpetology Notes. 2020-04-14, s. 325–328. Dostupné online. ISSN 2071-5773. (anglicky)