Assamaka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Assamaka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška451 m n. m.
StátNigerNiger Niger
Assamaka
Assamaka
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel513 (2012)[1]
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Assamakka je malé pouštní město v severním Nigeru na hlavním hraničním přechodu s Alžírskem. Je to jediný oficiální přechod mezi těmito dvěma státy. Assamakka sdílí hranici s větším městem In Guezzam 10 km na alžírské straně. Hlavní silnice vede na sever v Alžírsku do Tamanrassetu, 400 km odtud. Assamakka je spojena s městem Arlit, 200 km na jih cestou, která vede převážně pískovými dunami. Z Arlitu pokračuje „uranová dálnice“, asfaltová silnice postavená v 70. letech 20. století pro těžařské vozy, na jih do Agadezu a Niamey.

Hraniční regulace[editovat | editovat zdroj]

Zatímco armáda na obou stranách hranice v 90. a nultých letech často uzavírala hraniční přechod kvůli vzpourám Tuaregů, hranice v tomto regionu nejsou účinně hlídány ani značeny.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Oblast kolem Assamakky je plochá a naprosto pouštní: skalnaté pláně regionu Toussasset začínají právě na východ a jsou přerušovány písečnými dunami. Na jih je oblast Azawagh charakterizována suchými pláněmi a starými údolími suchých řek, která se k jihozápadu šíří z pohoří Aïr.

Assamakka má horké pouštní klima (Köppenská klimatická klasifikace BWh) s extrémním teplem a velkým nedostatkem srážek. Od konce dubna do konce října stoupá rtuť ve stínu téměř každý den nad 40 °C; v červnu průměrná vysoká teplota ve stínu dokonce přesahuje 45 °C. Po celý rok jsou dny velmi horké a slunečné. Oblačnost a srážky chybí, s výjimkou krátkého nepravidelného období dešťů v červenci a srpnu, poté se počasí opět vyjasní.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Répertoire National des Localités. Institut National de la Statistique. červenec 2014. Dostupné online.