Arta Vela

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Arta Vela
Pobřeží ostrova Arta Vela
Pobřeží ostrova Arta Vela
Arta Vela
Arta Vela
StátChorvatskoChorvatsko Chorvatsko
• ŽupaŠibenicko-kninská
Topografie
Rozloha1,28 km²
Zeměpisné souřadnice
Délka2,02 km
Šířka1,05 km
Délka pobřeží5,53 km
Nejvyšší vrcholVela glava (95 m n. m.)
Osídlení
Počet obyvatel0 (2021)
Hustota zalidnění0 obyv./km²
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Arta Vela nebo též Arta Velika (italsky Arta Grande) je neobydlený ostrov v Jaderském moři. Rozkládá se na území Chorvatska, leží v Šibenicko-kninské župě. Jeho rozloha je 1,28 km². Ostrov se nachází velmi blízko pevninskému pobřeží (v nejužším místě 680 metrů), naproti leží letovisko Drage.

Ostrov Arta Vela je tvořen vápencovým podmořským skalním hřbetem. Povrch je skalnatý, z větší části zalesněný. Jihovýchodní část se v minulosti hospodářsky využívala, dnes je využití ostrova minimální. Ani není využíván rekreačně, turisté jej vzhledem k absenci ubytovacího zařízení navštěvují spíše výjimečně. Kromě jedné chaty a mola východně od zátoky Sabune se na ostrově nenacházejí žádné budovy.[1]

Kolem ostrova se nachází pět zátok: Sabune, Komšija, Šimatova uvala, Stara Pošta a Mogorušnja. Nejbližšími většími ostrovy jsou Vrgada (1,9 km jihozápadně), Murter (2,4 km jihovýchodně) a Pašman (6,8 km severozápadně). Arta Vela je též obklopena řadou malých ostrůvků, mezi které patří Vela Artica, Mala Artica, Arta Mala, Radelj, Prišnjak Mali, Gubavac Mali a Gubavac Veli.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Arta Vela na chorvatské Wikipedii.

  1. MAKAWIEL. Chorvatské ostrovy – Arta Velika | Chorvatsko je IN. www.chorvatsko.in [online]. 2017-04-08 [cit. 2022-03-25]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]