Antonio Barluzzi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Antonio Barluzzi
Narození25. září 1884
Řím
Úmrtí14. prosince 1960 (ve věku 76 let)
Řím
Alma materUniverzita La Sapienza
Povoláníarchitekt
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Antonio Barluzzi (26. září 1884, Řím - 14. prosince 1960, Řím) byl italský architekt, který na objednávku františkánské Kustodie Svaté země provedl řadu staveb ve Svaté zemi, takže je přezdíván "architekt Svaté země".

Stručný životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v rodině architektů, která již po několik generací pracovala pro Vatikán. Jeho dědeček z matčiny strany byl Andrea Busiri Vici, dvorní architekt papeže Pia IX., zodpovědný za úpravy vatikánské baziliky. I když byl přesvědčen o svém povolání ke kněžství, na radu zpovědníka se stal architektem, v letech 1902-1907 vystudoval inženýrství na římské Sapienze. Již před 1. světovou válkou začal pracovat v Jeruzalémě, na stavbě nemocnice Italské misijní společnosti. Ve Svaté zemi pracoval s přestávkami až do roku 1958, kdy jej srdeční infarkt přinutil k návratu do Itálie, kde v roce 1960 zemřel. Byl františkánským terciářem, v roce 1923 byl jmenován komturem Řádu Božího hrobu, a byl také komturem Maltézského řádu.

Dílo (výběr)[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Madden, Daniel, Monuments to Glory: The Story of Antonio Barluzzi, Architect of the Holy Land. Credo 1964.
  • Masha Halevi, “The Politics behind the Construction of the Modern Church of the Annunciation in Nazareth”, The Catholic Historical Review, 96, no. 1, January 2010, s. 27–55