Anniny lázně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Anniny lázně
Základní informace
ArchitektAdolf Láng
Poloha
AdresaTisza Lajos krt. 24, Segedín, MaďarskoMaďarsko Maďarsko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Anniny lázně (maďarsky Anna-fürdő, dříve známé také jako Parní lázně) jsou historickou lázeňskou budovou v centru maďarského Segedína. Budova v neorenesančním stylu s orientálními prvky byla postavena v roce 1896 podle plánů vídeňských architektů Adolfa Lánga a Antala Steinhardta.

Lázně vznikly po velké povodni, která zničila velkou část města a po které nezůstaly ve městě téměř žádné lázně. Vznik nových byl schválen městským zastupitelstvem a na počátku 90. let 19. století zakoupen pozemek, kde měl být objekt postaven. Jeho velikost se však nakonec ukázala být nad finanční možnosti tehdejšího Segedína a tak byl projekt ještě před dokončením značně zredukován. Budova byla dokončena v roce 1896 a otevřena dne 6. září. Chyby v projektu vedly k tomu že již v letech 19061909 musely být lázně přestavěny.

Svůj současný název mají podle tzv. Anenského vrtu, která byla proveden v roce 1927 blízko lázní a který přiváděl vodu o teplotě 52 °C do celého komplexu. Hluboký byl 944 metrů. Za druhé světové války byl pod lázněmi vybudován kryt pro cca 50 lidí. V 50. letech 20. století byla přestavěna střecha lázní. V roce 2004 byl celý komplex zrekonstruován.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Anna fürdő (Szeged) na maďarské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]