Andrije Hebranga

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Andrije Hebranga
Umístění
StátChorvatskoChorvatsko Chorvatsko
MěstoZáhřeb
Poloha
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Andrije Hebranga je ulice v hlavním městě Chorvatska, Záhřebu. Nachází se jižně od samotného středu města. Komunikace o délce cca 540 m je vedena západo-východním směrem a spojuje park Zrinjevac s Náměstím Chorvatské republiky.

Název[editovat | editovat zdroj]

Ulice je pojmenována podle Andrije Hebranga, jugoslávského partyzána. Podle kritiků byl výběr této ulice a její pojmenování právě podle Hebranga záměrný, a to proto, že ulice směřuje na (bývalé) náměstí pojmenované po Josipu Brozu Titovi, což mělo symbolizovat konflikt mezi oběma. Do druhé světové války nesla název Kukovićeva ulica.

V roce 1996 byla diskutována možnost přejmenování ulice podle Miroslava Krleži.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ulice vznikla v druhé polovině 19. století. Některé její části jsou již vyobrazeny na mapě druhého vojenského mapování, na mapování třetím se potom objevuje v celé své délce.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o rušnou městskou třídu. Provoz je ve dvou jízdních pruzích, ze severní strany ulice je umístěno stromořadí.

Významné budovy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Doznajte zašto je ulica u centru grada dobila ime po Masaryku. direktno.hr [online]. [cit. 2024-01-11]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-09-10. (chorvatsky) 
  2. Najveći i najznačajniji stambeno-najamni blok izgrađen u 19. stoljeću u Zagrebu. licegrada.hr [online]. [cit. 2024-01-11]. Dostupné online. (chorvatsky)