Andújar

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Andújar
Andújar – znak
znak
Andújar – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška212 m n. m.
StátŠpanělskoŠpanělsko Španělsko
Andújar
Andújar
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha956,7 km²
Počet obyvatel35 788 (2023)[1]
Hustota zalidnění37,4 obyv./km²
Správa
StarostaFrancisco Manuel Huertas Delgado
Oficiální webwww.andujar.es
PSČ23740
Označení vozidelJ
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Andújar je město ve Španělsku s přibližně 40 000 obyvateli. Leží na řece Guadalquivir v provincii Jaén v Andalusii. Severně od města se nachází pohoří Sierra Morena.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První známky osídlení pocházejí z období acheuléenu. Iberové město nazývali Isturgi a v období římské říše se jmenovalo Andura. V letech 711 až 1225 bylo pod nadvládou Maurů. V roce udělil 1467 udělil Jindřich IV. Kastilský Andújaru městská práva.[2] V roce 1835 se zde sešla Junta de Soberanía Central de Andalucía, usilující o andaluskou samosprávu. Město je známé těžkými boji v době španělské občanské války.

Památky[editovat | editovat zdroj]

Nedaleko města se nachází chráněná oblast Parque natural de la Sierra de Andújar s lesy korkového dubu, kde žije rys iberský.[3] Významnými památkami jsou svatyně Basílica de Nuestra Señora de la Cabeza, gotický kostel Iglesia de San Miguel, klášter Convento de la Inmaculada Concepción, barokní radnice a kamenný most přes Guadalquivir, který byl postaven Římany.[4]

Hospodářství[editovat | editovat zdroj]

Andújar je známý výrobou kameninových džbánů alcarrazas.[5] V okolí se pěstují olivy, obilí a vinná réva, díky lesům je město producentem zvěřiny. Nedaleko se nachází přehrada Salto del Jándula.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]