Amy Goodmanová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Amy Goodman
Amy Goodmanová (2010)
Amy Goodmanová (2010)
Narození13. dubna 1957 (66 let)
Washington, D.C.
Alma materRadcliffe College
Bay Shore High School
College of the Atlantic
Povolánísloupkařka, rozhlasová producentka, investigativní reportérka, spisovatelka, televizní producentka, televizní moderátorka a novinářka
OceněníCena George Polka (1998)
Joe A. Callaway Award for Civic Courage (2001)
Pionýrská cena Electronic Frontier Foundation (2003)
Thomas Merton Award (2004)
Cena za správný život (2008)
… více na Wikidatech
PříbuzníSteven N. Goodman a David Goodman (sourozenci)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Amy Goodmanová (nepřech. Goodman, * 13. dubna 1957 Bay Shore, New York) je americká investigativni novinářka a spisovatelka.

Podpora protiválečným a antiglobalizačním hnutím a kritika masových médií jsou hlavní náplní její práce. V roce 1984 promovala na Harvardově univerzitě. Proslula zejména jako přední hlasatelka levicového programu Democracy Now! na stanici rádiové sítě Pacifica Radio a rovněž jako investigativní novinářka, když upozornila na porušování lidských práv ve Východním Timoru a v Nigérii.

V nedávné minulosti například slovem provázela filmový dokument Big Bucks, Big Pharma (o medicínsko-farmaceutickém komplexu). Noviny Los Angeles Times napsaly, že její činnost je „hlasem umlčených“.

Zdokumentovaná role Chevronu v Nigérii[editovat | editovat zdroj]

V roce 1998 Amy Goodman a další novinář, Jeremy Scahill, zdokumentovali roli společnosti Chevron Corporation v konfrontaci mezi nigerijskou armádou a vesničany, kteří se zmocnili ropných plošin a dalšího vybavení patřícího ropným společnostem. Dva vesničané byli během tohoto střetu zastřeleni.

28. května 1998 společnost Chevron poskytla nigerijskému námořnictvu a mobilní policii (MOPOL) vrtulníkovou přepravu na svou ropnou plošinu Parabe, kterou obsadili vesničané, kteří společnost obvinili z kontaminace své půdy. Krátce po přistání nigerijská armáda zastřelila dva z protestujících, Jolu Ogungbejeho a Aroleka Irowaninu, a dalších 11 osob zranila. Mluvčí Chevronu Sola Omole přiznal, že společnost vojáky skutečně přepravila. Omole uvedl, že vedení Chevronu požádalo vládu o vojáky, aby chránili jejich zařízení. Dokumentární film, který Amy Goodman a její kolegové natočili (v angličtině Drilling and Killing: Chevron and Nigeria's Oil Dictatorship), získal v roce 1998 cenu George Polka.

Amy Goodman byla více než deset let ředitelkou zpravodajství rozhlasové stanice Pacifica WBAI v New Yorku. Roku 1996 spoluzaložila Democracy Now! The War and Peace Report v roce 1996. Profesor a mediální kritik Robert McChesney Democracy Now! za "pravděpodobně nejvýznamnější progresivní zpravodajskou instituci, která se v poslední době objevila".

2. září 2008, v době sněmu Republikánské strany, byla Goodmanová (spolu s producenty Democracy Now!) zatčena – obvinění, které ji bylo sděleno, znělo „spolčení pro pobuřování“ (conspiracy to riot).[1] Goodmanová a její kolegové byli později propuštěni[2], městský prokurátor John Choi uvedl, že obvinění budou stažena. Goodmanová (a další) podala federální občanskoprávní žalobu na policejní oddělení v St. Paulu a Minneapolisu a tajnou službu USA za nezákonné zatčení. Agentury se dohodly na vyrovnání ve výši 100 000 dolarů[3].

Amy Goodman získala za svou práci řadu ocenění, mimo jiné v roce 2004 cenu Thomase Mertona, v roce 2008 cenu Right Livelihood Award a v roce 2009 cenu Izzy Award za "zvláštní úspěch v oblasti nezávislých médií".

V roce 2012 obdržela Gándhího mírovou cenu za "významný přínos k podpoře trvalého mezinárodního míru". Je autorkou šesti knih, včetně knihy The Silenced Majority z roku 2012: Democracy Now!, Příběhy o povstáních, okupacích, odporu a naději a v roce 2016 Democracy Now! V roce 2016 byla obviněna z trestného činu výtržnictví v souvislosti se svým zpravodajstvím o protestech proti ropovodu Dakota Access, tento čin odsoudil Výbor na ochranu novinářů. Obvinění bylo 17. října 2016 okresním soudcem v Severní Dakotě zamítnuto.

V roce 2014 jí byla udělena medaile I. F. Stonea za novinářskou nezávislost, kterou uděluje Niemanova nadace Harvardovy univerzity.


Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://voices.washingtonpost.com/44/2008/09/01/democracy_now_host_and_produce.html
  2. Democracy Now! | Update: Democracy Now!'s Amy Goodman, Sharif Abdel Kouddous and Nicole Salazar Released After Illegal Arrest at RNC. web.archive.org [online]. 2008-09-18 [cit. 2023-11-13]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2008-09-18. 
  3. Settlement Reached over Arrest of Amy Goodman, Democracy Now! Producers at 2008 GOP Convention. Democracy Now! [online]. [cit. 2023-11-13]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]