Aloisov (Kyje)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Aloisov
Lokalita
Městská částPraha 14
ObvodPraha 9
ObecPraha
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Katastrální územíKyje
Aloisov
Aloisov
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Aloisov (německy Aloisdorf) byla osada, která v roce 1812[1] vznikla pod Lehovcem na břehu Kyjského rybníka v místě, kde stával dvůr náležející knížecímu rodu Lichtenštejnů, konkrétně císařskému generálovi Aloisu Gonzagovi z Lichtenštejna (1780–1833), podle něhož byla osada pojmenována.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Podle gruntovní knihy z roku 1813 byla tato osada nazvána Aloisdorf. Nikoli z vděčnosti osadníků, jak se tradovalo, ale z rozhodnutí vrchnostenských úředníků vzniklo jméno, které si lidé počeštili na Aloisof. Od knížete, který zde svůj dvůr zrušil, dostali rozparcelované pozemky na chalupy, malý dvorek a zahrádku. Parcely jednotlivých domků s doškovými střechami sahaly, stejně jako dodnes, od lesa (lesíka) přes prašnou neboli blátivou cestu a hnojiště zahradami až k hladině rybníka, který byl lemován keři s stromy.

Dnes se břeh rybníka značně rozšířil hlavně kvůli čištění rybníka v 60. a 70. letech 20. století. Teprve mnohem později se v početných rodinách začaly parcely dělit a vznikala druhá řada domků, oddělená cestou – dnešní Tálínskou ulicí (dříve ulice Aloisov). Narodilo se tu mnoho dětí, které přes pastviska Pod háji (říká se i Pod hájem) chodily do chudé školy a v rybníce se zaučovaly v rybářském pytláctví, majíce se na pozoru před panským porybným, který obcházel rozlehlou hráz.[2]

V roce 1850 byl Aloisov spolu s Hostavicemi připojen ke Kyjím.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b VLČEK, Pavel, a kol. Umělecké památky Prahy. Velká Praha, A-L. Praha: Academia, 2012. 1080 s. ISBN 978-80-200-2107-6. S. 793. 
  2. Praha 14 v zrcadle času, vydal Městský úřad Prahy 14, 1998

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]