Algické jazyky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Algické jazyky
Rozšíření algických jazyků v předkoloniálním období
Rozšíření algických jazyků v předkoloniálním období
RozšířeníVýchodní a střední Kanada, severovýchodní, střední a západní USA
Počet mluvčích200 000
Počet jazyků14 živých jazyků, 16 známých vymřelých
Klasifikace
Dělení
Dělení

Algické nebo alžské jazyky jsou velkou rodinou indiánských jazyků Severní Ameriky. Zahrnují především tradiční rodinu algonkinských jazyků na severovýchodě kontinentu a dva osamocené jazyky tichomořského pobřeží: jurok (Yurok, Weitspekan) a dnes již vymřelý wijot (Wiyot, Wishosk).

Spolu s jazyky muskogí a osamocenými jazyky tonkawa a atakapa bývá spojována do makro-algonkinského jazykového kmene.

Kromě několika málo jazyků, jejichž počet mluvčích roste, je většina algických jazyků v kategorii vymírajících, které se již nepředávají do další generace. Mezi nejrozšířenější algické jazyky patří především kríjština, která je zároveň jedním z nejrozšířenějších severoamerických indiánských jazyků vůbec.

Dělení[editovat | editovat zdroj]

Algická slova v evropských jazycích[editovat | editovat zdroj]

Vzhledem k tomu, že indiáni, hovořící algickými jazyky, např. Moheganové, Lenapové, Abenakiové či Mikmakové obývali východní pobřeží Severní Ameriky, dostali se do styku s evropskými kolonisty jako první severoameričtí indiáni. Právě proto bylo mnoho algických slov přejato do slovní zásoby evropských jazyků (angličtiny a francouzštiny). Některá algická slova se vžila natolik, že je běloši začali používat v souvislosti se všemi indiány, i když se jednalo o kmeny, hovořící jinými než aglickými jazyky. Takovým případem jsou např. slova squaw, tomahavk, vigvam, mokasíny, totem, pemikan nebo Manitou. Algického původu jsou i jména některých severoamerických rostlin: hickory, sasafras, i živočhců: wapiti, karibu, opossum, skunk, čipmank nebo mink. K algickýcm slovům, která v evropských jazycích zcela změnila význam patří např. tobogán, což bylo původně označení pro ploché sáně, podobné bobům. Také mnoho místních názvů ve Spojených státech a Kanadě má algický původ, např. Massachusetts, Connecticut, Kentucky, Ohio, Saskatchewan, Manitoba, Chicago, Manhattan, Ottawa, Mississippi, Missouri a mnoho dalších.

Související články[editovat | editovat zdroj]