Alexandr Georgijevič Ponomarenko

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alexandr Georgijevič Ponomarenko
Narození16. ledna 1938 (86 let)
Moskva
Alma materLomonosovova univerzita
PracovištěPaleontologický ústav Ruské akademie věd
Oboryentomologie a paleontologie
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alexandr Georgijevič Ponomarenko (rusky Александр Георгиевич Пономаренко; 16. ledna 1938, Moskva) je ruský entomolog, specialista na paleoentomologii a koleopterologii.

Život[editovat | editovat zdroj]

V letech 1955 až 1960 studoval entomologii na fakultě biologie a pedologie Moskevské státní univerzity.[1] Nastoupil do Paleontologického ústavu Akademie věd v SSSR, kde postupně obhájil kandidátskou a disertační práci. V roce 1995 se stal hlavním vědeckým pracovníkem laboratoří starověkých organismů.

Vědecká činnost[editovat | editovat zdroj]

Je tvůrcem (spolu s R. A. Crowsonem) moderního rozdělení hlavních taxonů vyhynulých brouků. Materiály jeho disertační práce o historickém vývoji brouků z roku 1967 byly zařazeny do kolektivní monografie vydané v roce 1969 v sérii prací Akademie věd SSSR, která se okamžitě stala klasikou a jednou z nejvíce citovaných zpráv o vyhynulých broucích. Další kolektivní monografie z roku 1967 Druhohorní brouci, s jeho účastí, byla dvakrát přeložena do angličtiny. Ponomarenko popsal 19 čeledí a podčeledí, 123 kmenů a rodů, stejně jako několik stovek vyhynulých druhů brouků.

Publikoval 15 monografií a asi 200 vědeckých článků. Jeho první zahraniční vědecký pobyt byl v roce 1970 v Československu.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Пономаренко, Александр Георгиевич na ruské Wikipedii.

  1. Archivovaná kopie. www.paleo.ru [online]. Палеонтологический институт РАН [cit. 2019-06-10]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-04. (ruština) 
  2. А.Г. Пономаренко: Curriculum Vitae. www.zin.ru [online]. [cit. 2019-06-10]. Dostupné online. (ruština) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]