Albánské divadlo (Skopje)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Albánské divadlo
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Slohbrutalismus
Výstavba1950
Poloha
AdresaНикола Мартиновски 14, Čair Municipality, Severní MakedonieSeverní Makedonie Severní Makedonie
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Albánské divadlo (albánsky Teatri Shqiptar, makedonsky Албанскиот театар) je divadlo albánského obyvatelstva. Sídlí v hlavním městě Severní Makedonie, ve Skopje. Jeho adresa je Ulice Nikoly Martinovského 41; nachází se v severní části Starého bazaru, blízko tržnice Bit pazar.

Divadlo bylo ustanoveno v roce 1950 jako Divadlo menšin[1] s albánským a tureckým souborem. Původně sídlilo v budově na třídě Národní fronty, od roku 1953 mělo svojí budovu, ta však byla zničena při zemětřesení v roce 1963.

Budova[editovat | editovat zdroj]

Divadlo sídlí v brutalistní budově, která vznikla po zemětřesení v roce 1963.[2] Ve stejné budově sídlí rovněž i soubor turecké národnostní menšiny. Na rozdíl od řady obdobných objektů však její fasáda byla omítnuta v bílé barvě a netvoří ji, jako např. u telekomunikačního centra holý beton. Stavba byla otevřena jako Divadlo národností v roce 1969. Architektem budovy byla Makedonka Vera Ḱosevska. Objekt o základech 80×40 m je rozčleněn do řady částí, na rozdíl od jiných divadel v bývalé Jugoslávii z téže doby (např. v v Novém Sadu nebo Zenici) tak netvoří jeden monolitický blok, který by vyčníval z okolní zástavby.

V roce 2014 bylo rozhodnuto o komplexní rekonstrukci budovy.[2] Ta byla dokončena v roce 2019.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Článek na portálu mactheatre.edu.mk. www.mactheatre.edu.mk [online]. [cit. 2021-02-10]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-12-29. (makedonsky) 
  2. a b Článek na portálu porta3.mk (makedonsky)
  3. Článek na portálu meta.mk (makedonsky)