Ahmose (královna)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ahmose
Královna manželka starověkého Egypta
Velká královská manželka
Portrét
královna Ahmose
Úplné jméno
iaHmsO34
NarozeníThéby?
ÚmrtíThéby
PohřbenaDér el-Bahrí
ManželThutmose I.
PotomciHatšepsut
Nefrubity
Dynastie18. dynastie
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ahmose byla starověkou egyptskou královnou 18. dynastie. Byla Velkou královskou manželkou třetího faraona dynastie, Thutmose I., a matkou královny a faraona Hatšepsut. Její jméno znamenalo „Zrozená z měsíce“.

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Není známo, kdo byli rodiči Ahmose. Mohla být buď dcerou faraona Amenhotepa I. nebo faraona Ahmose I. Ahmose však nikdy nebyla zvána Královou dcerou. Tento fakt vyvrací tyto teorie o Ahmosině příslušnosti ke královské rodině. Ahmose nicméně držela titul Králova sestra. To může znamenat, že byla sestrou faraona Thutmose I.

Ahmose byla nositelkou celé řady titulů: Dědičná princezna, Velká královská manželka, Paní Dvou zemí, Králova sestra a další.

Královna je vyobrazena v Dér el-Bahrí se svou dcerou Neferubity. Její další dcerou byla královna a faraon Hatšepsut. Není známo, zda byli princové Amenmose a Vadjmose jejími syny. Předpokládá se, že byli syny další královy manželky Mutnofret.

Památníky a nápisy[editovat | editovat zdroj]

Oficiálním jménem Yuf sloužil jako druhý prorok, dveřník chrámu a kněz. Také sloužil množství královských žen. Nejdříve sloužil Ahhotep, matce faraona Ahmose I., byl zodpovědný za opravu narušené hrobky královny Sobekemsaf a nakonec sloužil královně Ahmose. Yuf zaznamenal, že ho královna stanovila pomocným pokladníkem a svěřila mu službu u sochy Jejího Veličenstva. Hatšepsut nechala vytvořit výjev, jak se k její matce Ahmose přiblížil bůh Amon a ona je tak božského původu.

O mnoho let později faraon Amenhotep III. tento výjev okopíroval, aby ukázal, jak bůh Amon navštívil jeho matku Mutemviu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ahmose (queen) na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]