Afghánská krize

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Afghánská krize
konflikt: Velká hra

Trvání1885
MístoAfghánistán, střední a Jižní Asie
Souřadnice
VýsledekRuské vítězství
Strany
Ruské impériumRuské impérium Ruské impérium Vlajka Afghánistánu před rokem 1901 Afghánský emirát
Spojené království Britské impérium
Vlajka Britské Indie Britská Indie
Velitelé
Ruské impérium Generál Komarov Vlajka Afghánistánu před rokem 1901 Abdurrahmán
Vlajka Britské Indie Lord Dufferin
Ztráty
40 mrtvých a raněných 600 Afghánců

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Afghánská krize (nebo též Panjdehský incident, Bitva u Kušky či Panjdehský strach) byl vojenský střet, k němuž došlo v roce 1885, kdy ruské síly zaútočily na afghánské území u oázy v Panjdehu. Konkurenční ruské a britské zájmy ve střední a jižní Asii byla celá léta příčinou studené války známé jako Velká hra. Afghánská krize měla blízko k vyvolání ozbrojeného konfliktu mezi oběma zeměmi.

Afghánské síly se utábořily na západním břehu řeky Kušk, a Ruské síly na východním břehu. 29. března 1885, velitel ruských sil, generál Komarov, poslal ultimátum požadující afghánské stažení. Po jeho odmítnutí, Rusové zaútočili v 3 hodiny ráno 30. března, a vyhnali Afghánce přes most Pul-i-Khišti. Ztratili asi 40 mužů. Afghánci ztratili až 600 mužů.

Incident téměř vedl k válce mezi Británií a Ruskem, ale emír Abdurrahmán, který byl tou dobou přítomen na konferenci v Rávalpindí lordem Dufferinem, považoval záležitost za pouhou pohraniční potyčku. Nicméně, člen Gladstoneova kabinetu lord Ripon (nový indický místokrál), věřil že ústup by mohl vést k zhroucení pořádku v Afghánistánu a ruské intervenci. Británie nakonec přijala stávající stav a uznala ruské nároky.

Po incidentu, byla na anglo-ruské hranici zřízena komise k vymezení severní hranice Afghánistánu. Do komise nepatřili žádní Afghánci. Rusové založili na získaném území pohraniční město Kuška, která byla nejjižnější osada Ruského impéria a Sovětského Svazu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Panjdeh incident na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]