Aeropartner

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
AEROPARTNER a.s.
IATA
ICAO
DFC
CALLSIGN
DARKBLUE
Zahájení činnosti2001
Hlavní základnaLetiště Václava Havla Praha
Oficiální webwww.aeropartner.cz

AEROPARTNER a.s. je česká charterová letecká společnost se sídlem v Podhořanech u Ronova,[1] která provozuje soukromou leteckou přepravu letadly private jet. Hlavní provozní základu má na letišti Václava Havla v Praze. Společnost byla založena v červnu 2001.

Společnost provozuje proudové letouny kategorie business jet s kapacitou pro až 10 cestujících a doletem až 6200 km. Kromě osobní a nákladní letecké přepravy menších zásilek společnost provozuje leteckou ambulanci sanitními speciály a urgentní přepravu dárcovských orgánů a transplantačních týmů[2]. Aeropartner dále zajišťuje údržbu a opravy letadel ve svém servisním centru certifikovaném podle EASA Part-145, dále výcviky a školení létajícího personálu (ATO) a techniků údržby letadel (MTO EASA Part-147). Speciální mise: Společná cvičení s ozbrojenými složkami [3], air-to-air fotografování a filmování, zkušební lety letadel z výroby nebo po opravách, letové zkoušky speciálních palubních přístrojů a vybavení, výzkumné lety pro lékařskou vědu, dodávky letadel a přelety k zákazníkům po celém světě a veřejná letecká vystoupení.[zdroj?]

Aeropartner ctí a podporuje historický odkaz československých letců a mechaniků bojujících v exilu v letech 1939-1945. Mezinárodní volací znak společnosti je DarkBlue a jeho třípísmenná zkratka je DFC. Společnost každoročně pořádá benefiční Polní koncert na letišti v Podhořanech, jehož výtěžek věnuje potřebným dětem v České republice. Vydává také vlastní lifestylový palubní časopis s názvem DarkBlue Jet.[zdroj?]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Úplný výpis z obchodního rejstříku AEROPARTNER a.s., B 2987 vedená u Krajského soudu v Hradci Králové [online]. Ministerstvo spravedlnosti České republiky, rev. 2024-03-30 [cit. 2024-03-30]. Dostupné online. 
  2. CHARVÁT, Ondřej. Nebojím se, že z kokpitu brzy zmizí člověk, říká pilot VIP pasažérů. Létá s byznysmeny i lidskými orgány. Hospodářské noviny (HN.cz) [online]. 2023-06-23 [cit. 2023-10-23]. Dostupné online. 
  3. Cvičný zásah gripenů proti nekomunikujícímu letounu. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]