3+2

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
3+2
3+2 v Oslu
3+2 v Oslu
Základní informace
PůvodBělorusko Bělorusko
ŽánryPop, soul
Aktivní roky2009
Současní členové
Jahiazar Farašjan (Ягіазар Фарашян)
Julia Šiško (Юлія Шышко)
Artjom Mihalenko (Арцём Міхаленка)
Aljona Karpovič (Алёна Карповіч)
Ninel Karpovič (Нінэль Карповіч)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

3+2 (bělorusky Тры плюc двa, rusky Три плюc двa) je běloruská popová skupina, která reprezentovala Bělorusko na Eurovision Song Contest 2010 v norském Oslu.

Vznik 3+2[editovat | editovat zdroj]

Skupina vznikla v roce 2009 z účastníků běloruského národního kola Muzykalnyj Sud a televizní show Novyje Golosa Belarusi. Všichni členové skupiny jsou finalisté této televizní show. V počátcích byli členy kapely Jahiazar Farašjan, Julia Šiško a Artjom Mihalenko, kteří byli finalisty show Muzykalnyj Sud. Po finále soutěže do sestavy přibyli sestry Aljona a Ninel Karpovič, finalistky show Novyje Golosa Belarusi.

Zúčastnili se desítek koncertů s hlavním orchestrem Běloruska. Kromě toho, že vystupovali v jiných projektech, natočili také skladby v nejlepších nahrávacích studiích Běloruska, Ukrajiny a Ruska.

Členové[editovat | editovat zdroj]

Současnými členy skupiny jsou[1]

  • Julia Šiško (2009—) je studentka hudby na Běloruské státní univerzitě kultury a umění a je také sólistka prezidentského orchestru Běloruska.
  • Jahiazar Farašjan (2009—) je studentem Běloruské státní univerzity kultury a umění, kde studuje obor zpěv.
  • Aljona a Ninel Karpovič (2010—) jsou dvojčata. Studují Běloruskou státní hudební akademii a jsou sólistkami prezidentského orchestru Běloruska.
  • Artjom Mihalenko (2009—) je student Běloruské státní univerzity kultury a umění, také je sólista prezidentského orchestru Běloruska.

Na jevišti Eurovision Song Contest 2010 s nimi vystoupil i švédský skladatel Robert Wells, který napsal hudbu pro Olympijské hry v Pekingu roku 2008.

Eurovision Song Contest 2010[editovat | editovat zdroj]

Celkem 41 písní bylo předloženo televizní stanici NDTRK RB na post reprezentanta Běloruska na Eurovision Song Contest 2010. Možnost účasti byla otevřena i jiným soutěžícím z ostatních zemí. Písně byly posílány nejen z Běloruska, ale i z Ruska, Polska, České republiky, Maďarska, Islandu, Irska a Austrálie, hlásí NDTRB.

Po vítězství v národním výběru pro Eurovision Song Contest 2010 zájem veřejnosti rychle rostl. Dne 25. února roku 2010 byla skupina interně vybrána, aby reprezentovala Bělorusko na Eurovision Song Contest 2010 s písní "Butterflies". S ní vystoupili v 1. semifinále, které se konalo 25. května 2010.[2]

Skladatelé z Běloruska a sousedních zemí nabídli skupině své skladby. Producenti uvážili různé varianty skladby, klipů a výkonů. Vedoucí skupiny se rozhodl obrátit na známého producenta a skladatele Maxe Fadeeva kvůli koncepčním myšlenkám. Během týdne se mu podařilo vytvořit pro kapelu originální skladbu. Píseň "Butterflies" napsal Max Fadeev a polský poeta Malka Chaplin speciálně pro skupinu.

Prvně se rozhodli v soutěži vystoupit s písní "Far Away", ale později ji změnili na "Butterflies".

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.belarus.by/en/about-belarus/culture/belarus-eurovision-2010-oslo
  2. DAHLANDER, Gustav. 3+2 equals 12 for Belarus in Eurovision? [online]. EBU, 2010-02-25 [cit. 2010-02-25]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2010-02-28. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Bělorusko Bělorusko na Eurovision Song Contest
Předchůdce:
Petr Elfimov
"Eyes That Never Lie"
2010 (& Robert Wells)
3+2
Nástupce:
Anastasia Vinnikava
"I Love Belarus"