Železniční trať Zohor – Plavecký Mikuláš

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Železniční trať Zohor – Plavecký Mikuláš
Zchátralá budova výtopny v koncové stanici tratě v Plaveckém Mikuláši
Zchátralá budova výtopny v koncové stanici tratě v Plaveckém Mikuláši
Stát SlovenskoSlovensko Slovensko
Provozovatel dráhy Železnice Slovenskej republiky
Technické informace
Délka 35,013 km
Rozchod koleje rozchod 1435 mm
Mapa trati
Map
Externí odkazy
Geodata (OSM) OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Železniční trať Zohor – Plavecký Mikuláš (v jízdním řádu pro veřejnost označena jako železniční trať číslo 112) je jednokolejná železniční trať na Slovensku na Záhoří, spojující Zohor a Plavecký Mikuláš.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Rovinatá trať pod Malými Karpaty do Plaveckého Mikuláše byla zprovozněna 15. listopadu 1911 spolu s tratí Zohor – Záhorská Ves.

V době Slovenského státu po vídeňské arbitráži zůstalo Slovensko okleštěné o území na jihu a v okolí Bratislavy. Z původních pěti do Bratislavy zaústěných tratí zůstala na území samotné válečné SR jen trať Bratislava-Trnava. Rozhodlo se proto o prodloužení tratě Záhorím z Plaveckého Mikuláše přes Jablonicu, Brezovou pod Bradlom a Myjavu na Pováží, čímž by se odlehčila přetížená trať Kúty-Trnava. Po skončení druhé světové války se potřeba nové tratě stala neaktuální, čímž došlo k zastavení prací.

Úsek Zohor - Rohožník byl v 70. letech 20. století modernizován kvůli výstavbě cementárny, včetně přeložky části trati a výstavby nové železniční stanice v Rohožníku. Plánovaná přeprava cementu oživila i myšlenku prodloužit trať do Jablonice a umožnit dopravu mimo Bratislavu. Po trati se přepravuje i dřevo a využívá ji i vojenské letiště v Kuchyni.

Při redukci železniční dopravy v roce 2003 byla pravidelná osobní doprava na trati zastavena. V úseku Zohor - Rohožník pak osobní dopravu částečně obnovil dopravce BRKS, v březnu 2005 však byla opět zastavena.

V roce 2017 ZSSK sezónně obnovila dopravu na této trati v období od 24. dubna do 1. října dvěma páry vlaků v sobotu a v neděli mezi Zohorom a Plaveckým Podhradím. Spoje jsou pokračováním vlaků Záhorská Ves – Zohor (trať 113), objednává je a financuje Bratislavský samosprávný kraj a jsou součástí IDS BK.[1]

Stanice a zastávky na trati[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Železničná trať Zohor – Plavecký Mikuláš na slovenské Wikipedii.

  1. Veľký návrat: k Plaveckému hradu a do Łupkówa pôjdu víkendové vlaky [online]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]