Železniční trať Novi Sad – Bogojevo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zastávka a nákladiště Odžaci Kalvarija
Stanice Futog

Železniční trať Novi Sad–Bogojevo (srbsky Железничка пруга Нови Сад–Богојево) se nachází v severní části Srbska, v autonomní oblasti Vojvodina. Zajišťuje napojení západní části Vojvodiny na její hlavní město. Jednokolejná neelektrizovaná trať je považována za trať hlavního významu (srbsky Магистрална пруга[1]). Evidována je pod číslem 21, resp. 207. Její délka činí 88 km.

Trasa[editovat | editovat zdroj]

Trať je vedena západně z Nového Sadu přes obce Futog a Maglić do obce Gajdobra. Tam se odpojuje další regionální trať do města Bačka Palanka. Z Gajdobry trať pokračuje dále na severozápad až do města Odžaci. Odtud se stáčí na zápád do obce Karavukovo, kde překonává zavlažovací kanál a močál Donja slatina. Trať končí u obce Bogojevo, kde se napojuje na hlavní dopravní tah z města Sombor do chorvatského Osijeku.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Trať byla dokončena v září 1895 v úseku z Nového Sadu až do Odžaků. Zbývající západní část trati až do stanice Bogojevo byla zprovozněna roku 1908.

V souvislosti s obnovou země po druhé světové válce byla realizována i obnova této trati. Kompletní rekonstrukce trati byla provedena v letech 1950 až 1951, celkem bylo znovu postaveno 73 km trati. Traťová rychlost byla zvýšena na 65 km/h.[2]

V roce 2013 bylo zvažováno partnerství soukromého a veřejného sektoru pro obnovu trati.[3]

V roce 2020 byla uskutečněna rekonstrukce některých nádraží a místních kolejišť. Byla zvýšena cestovní rychlost na 80 km/h.[4] Důvodem obnovy bylo také zvýšení kapacity, neboť trať má sloužit pro objíždky vlaků v případě rekonstrukce severní části trati Bělehrad–Subotica.[5] Celkem bylo vyměněno 9,5 km kolejí a stavební práce si vyžádaly náklady ve výši 5,7 mil. eur.

Stanice a zastávky[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]